Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Börtönbe vonulhat a 91 éves asszony, mert nem a zebrán ment át

„A három napos fellebbezési határidő már letelt, ezért most nem marad más, mint hogy a mamát bekísérjük a börtönbe”

A 91 éves zimonyi Jovanka Lisac már a végzést is megkapta, miszerint öt napra börtönbe kell vonulnia, mert nem fizette ki azt az 5000 dináros bírságot, amit ez év áprilisában kapott, miután a közlekedési rendőr lefülelte, amint a kijelölt gyalogátkelőhelyen kívül tipegett át az utca túloldalára.
 
A néni azért tette ezt , mert a temetőbe indult és szerette volna elérni azt a városi buszt, ami éppen bent állt az állomáson
 
A rendőr akkor azt mondta neki, hogy vétett a szabályok ellen és “valami papírfecnit” nyomott a kezébe, amiről Jovanka nem tudta, hogy az maga a büntetés. Ezért miután elnézést kért “vétségéért” a rendőrtől, el is feledkezett az esetről, egészen egy héttel ezelőttig, amikor a postás hozott neki egy nagy kék borítékot, s azt mondta: “Ezt jól olvasd el”. A boríték pedig a szabálysértési bíróság határozatát rejtette, amiről az idős asszony ugyancsak nem tudta, hogy mit jelent, de nem is tudott kit megkérdezni, lévén, hogy egyedül él.
 
“Amikor visszatértem a nyaralásból, akkor mondta nekem, hogy édes fiam, kaptam valamit, nézd már meg. Ez a szabálysértési bíróság határozata volt arról, hogy az 5000 dináros pénzbüntetést 5 nap börtönbüntetésre módosítják. A gond az volt, hogy a három napos fellebbezési határidő addigra már letelt, ezért most nem marad más, mint hogy a mamát bekísérjük a börtönbe”, mondta az első szomszéd, Miloš Milićević.
 
Amióta kiderült, hogy börtönbe kell vonulnia, Jovanka nem alszik, felment a vérnyomása és ki kellett hozná hívni a mentőt is.
 
“Le akartam rövidíteni az utat, könnyebb így nekem, mint körbe menni egészen a kereszteződésig. Nekem már minden lépés nehéz, az utcán meg jármű sem volt. Előttem ugyanazon a helyen átmentek vagy húszan, de a rendőr engem állított meg és kérte az irataimat. Azt mondta, vétettem és büntetést kell fizetnem. Amíg írt valamit, egy lány a hátam mögött ugyancsak megpróbált átkelni az úton, neki csak a foga között mormolva odavetette: zebra. Nekem meg adott valami papírt, de azt hittem, megbocsájtott, mert hogy lehet az, hogy egy 91 éves öregasszonyt megbüntet, a fiatal lányt meg csak úgy elengedi”, mesélte Jovanka a Kurirnak.
 
A szabálysértési bíróságon a lapnak azt mondták, a néninek volt nyolc napja arra, hogy az 5000-es büntetés helyett 2500-at fizessen. Miután ezt nem tette meg, a pénzbüntetést börtönre változtatták. Az állam nem kényszeríti a börtönbe, csak a büntetést kell neki kifizetnie, s amint ezt megteszi, elmarad a börtön. Ha pedig nem fizet, idézést kap a börtöntől, s ha a kijelölt időben nem jelenik meg, akkor a rendőrök mennek el érte és bekísérik.
 
vajma.info nyomán