Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Míg Olaszországban északról, Németországban keletről indul a változás

Az AfD a nagyon törékeny német kormánykoalíciók nagyon erős ellenzéke lesz

Erőteljes ellenzéki politizálásra készül az Alternatíva Németországnak (AfD) Brandenburg és Szászország tartományban - mondták el a párt vezetői hétfőn Berlinben az előző napi tartományi törvényhozási (Landtag-) választás eredményeit értékelő tájékoztatójukon.
 
Az AfD nem a fennálló viszonyokkal szembeni tiltakozást kihasználó "protesztpárt", hiszen "kidolgozott programja van a politika valamennyi területére", amely a vasárnapi választási eredmények alapján "hiteles és autentikus" ajánlatot jelentett számos választónak - emelte ki Jörg Meuthen társelnök.
 
Hozzátette, hogy az AfD "nagyon törékeny kormánykoalíciók nagyon erős ellenzéke lesz" - Brandenburgban és Szászországban.
Mint mondta, az AfD az ország keleti részén - a volt NDK területén - fekvő tartományokban tartott választások révén "néppárttá", a "polgári közép" pártjává erősödött.
 
Az AfD-t a Liga nevű - korábban Északi Liga néven működött - olasz párttal párhuzamba állítva kiemelte, hogy míg Olaszországban északról, Németországban "keletről indul a változás".
 
Az AfD mindkét tartományban a második legnagyobb párt helyére lépett elő. Brandenburgban a szavazatok 23,5 százalékát szerezte meg, ami 11,3 százalékponttal haladja meg az előző, 2014-ben tartott Landtag-választáson elért 12,2 százalékot. Szászországban a szavazatok 27,5 százalékával szerezte meg a második helyet, ami 17,8 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 9,7 százalékot, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt legjobb tartományi választási eredménye.
 
Az AfD mindkét tartományban ellenzékben marad, a többi párt tárgyalni sem hajlandó az esetleges kormányzati együttműködésről.
Alexander Gauland, az AfD másik társelnöke kifejtette, hogy ebben változásra számít, szerinte pártja már most "megkerülhetetlen" tényező mindkét tartományban, középtávon pedig kormányzó szerepre tesz szert, legalábbis Szászországban.
 
Jörg Meuthen elmondta: nem számít arra, hogy az AfD az ország nyugati részén a közeli jövőben hasonló sikereket ér el, mint a két keleti tartományban.
"Ez nem a párton vagy a tartományi pártszervezeteken múlik, hanem a választókon", akiknek "mentalitása alapvetően eltér" a keleti választók beállítottságától.

 
Nyugaton "szinte természetes adottságként tekintenek a jólétre és a szabadságra, keleten viszont jóval nagyobb az érzékenység" ezen értékek "fenyegetettsége" iránt, és ennek révén az AfD a keleti tartományokban "automatikusan erősebb", mint nyugaton - fejtette ki Jörg Meuthen, hozzátéve, hogy ez a mintázat az ország egészét érintő változásokkal együtt változhat meg, legfőképpen a szerinte küszöbönálló gazdasági visszaesés révén, aminek hatására nyugaton már nem lesz annyira magától értetődő a jólét biztonsága.
 
Gazdasági szervezetek részéről nyugtalanítónak nevezték az AfD szereplését a brandenburgi és szászországi választáson.
 
A bírálatokkal kapcsolatban Jörg Meuthen kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a gondot az utóbbi években folytatott "katasztrofális gazdaságpolitika" jelenti, amely éppen most sodorja súlyos válságba az országot.
 
MTI nyomán
 
Fotón: Jörg Meuthen az Alternatíva Németországnak társelnöke és Matteo Salvini a Liga elnöke egy korábbi sajtótájékoztatón