Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szemetet visz a víz

Áder János: nem lesz száz százalékos, de ha 80 százalékkal kevesebb lesz az új gépeknek köszönhetően a Tisza műanyag terhelése már jól jártunk.

Folyamatosan érkezik Magyarországra a szemét a folyókon keresztül Románia és Ukrajna felől. A hulladék döntő része a Tiszában gyűlik össze, súlyosan szennyezve a vizet. Bőven lesz tehát dolga annak a gépláncnak, amelyet tegnap adtak át Vásárosnaményben. A tervek szerint ezzel össze tudják majd gyűjteni például a műanyag palackokat – közölte az M1 Híradó.
 
Megint szemét érkezik a Tiszán. Nem telik el úgy nap, hogy Románia és Ukrajna irányából ne úszna be a magyarországi szakaszra egy-egy újabb adag hulladék. Ezért is épült ki a kamerarendszer, amely a Felső-Tisza vidékét figyeli.
 
Ezek a kamerák észlelik az érkező hulladékot, felismerik azt, hulladékfelismerő szoftverrel rendelkeznek és ez alapján el tudunk rendelni 4 helyszínen készültséget.
 
Az egyik helyszín Vásárosnamény, ahol terelőuszályokkal, kotrókkal ezt a hulladékot ki tudjuk venni, és elő tudjuk készíteni végső feldolgozásra – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.
 
Éjjellátóval és hőkamerával is felszerelt a tiszabecsi egység, ahol a folyó belép az országba.
 
A helyiek szomorúan látták, hogyan lett évről-évre egyre szennyezettebb a folyó.
Ahogy itthon például a PET Kupának nevezett szemétgyűjtési akcióban, úgy Ukrajnában is különböző módokon küzdenek a civilek a tisztább Tiszáért.
 
Ukrajna területén a szemétszállítási gondok, és a korszerű feldolgozók hiánya miatt nem ritka, hogy az ártérre vagy közvetlenül a folyók partjára rakják le a hulladékot.
 
A kamerák mellett kedd óta már egy erre tervezett gépsort, valamint uszályokat, kotrógépeket és markolókat is bevetnek a hulladék ellen a magyar folyó szakaszon.
 
Az 1,3 milliárd forint állami forrásból megvalósult fejlesztéssel a szemét nagy részét ki tudják majd emelni a Tiszából.
 
Nem lesz száz százalékos, de ha 80 százalékkal kevesebb lesz ezeknek a gépeknek a következtében a Tisza műanyag terhelése már jól jártunk – közölte Áder János, köztársasági elnök.

 
A Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt szeptember 3-ai, keddi átadásán az államfő azt is elmondta, hogy a folyóból kiszedett hulladékot osztályozzák, és lehetőség szerint újrahasznosítják.
 
Forrás: hirado.hu