Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A Gulágra hurcoltak emléknapja

Emmy-díjat kapott Gera Marina Havasi János műve alapján készült tévéfilm főszerepéért.
 
Havasi János az édesanyja, Frank Irén történetét írta meg, Lánykák, az idő eljárt címmel. Édesanyját a három éves kicsi lánya mellől szakították el málenkij robotra, akkor, 1945. január 4-én, úgy mondták, hogy 3 hétre kis kukoricatörés lenne Baján a munka, de kevés híján fél évtizedet szenvedett az asszony attól kezdve, hogy naplójának utolsó bejegyzését beírta:
 
"Nekem is el kell mennem. Nagyapáig visszamenőleg keresik a németeket. Nem tudom mi vár rám. A jó Isten irgalmazzon nekünk és könyörüljön rajtunk." Mi volt a bűne? Hogy magyar érzelmű sváb volt.
 
A naplóban ezután 5 év szünet következik, csak az 1950. január 4-ei bejegyzéséből derül ki, hogy a 3 hetes utazás végén a vagonokból Ukrajna-Donbass bányavidék Szpartak bányatelepére hajtják a begyűjtött embereket s ott fekvőhelyül a csupasz deszkák szolgálnak, étekül fagyott krumpli. 
 
A lágeréletről Frank Irén tragédiájáról Örök tél címen tavaly készült el Havasi János munkája alapján a tévéfilm, amely elnyerte a Prix Europa-díjat, az idén, talán éppen tegnap New Yorkban, Gera Marina a film főszerepében nyújtott alakításáért kapott Emmy-díjat.
 
Persze örvendek a sikerek fölött, mégis Havasinak vagyok a csodálója, mióta csak elbeszélését elolvastam. Nemcsak azért mert volt mersze, hogy maga is végigjárja szülőanyja kálváriájának állomásait, a tábort, ahonnan az elhurcoltakat a közelben lévő szénbányába hajtották ki nap mint nap robotolni, hogy ott a vizes, hideg 70-80 centiméternyi "magas" vágatokban térden csúszva vájják, lapátolják a szenet, hanem azért is, amilyen lelki erővel elviselte a szűkszavúságot, amely mögé édesanyja életében rejtőzött.
 
Tudom, milyen jó idegrendszer kell ahhoz, hogy az ember ne kezdjen asztalokat borogatni, mikor megtapasztalja, hogy ezt a szűkszavúságot a bolsevik ávós pribékek milyen mélyen verték bele a poklot megjárt Frank Irének generációjába. Az életbenmaradottakat a szovjet munkatáborokból ugyan átvették, de elszámolni nem kellett velük, se Recsken, se Kazincbarcikán, se a Hortobágyon, se Kiskörén nem számított az emberélet. Az ávós szemlélet nem változott se az 1956-os forradalom után, se az 1990-es rendszerváltás után. Sőt ma is, ugyanúgy mint születésünk idején, ezek közül sokan a Horthy fasizmusról beszélnek, írja Havasi.
 
Csodálója vagyok bátorságának, tisztességének.
 
Papolczy Gizella (czyla) 

(2019. 11.26.)