Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Nyírő Gyula az alaptantervben

Nyírő Gyula a XX. század egyik leghíresebb magyar orvosa volt. Az akkor még Magyarországhoz tartozó Erdélyben született ragyogó elme a legmagasabb szintig jutott maga választotta pályáján. Nem csupán gyakorló orvosként, de az orvosképzés tanáraként is kimagaslót alkotott. Előbb Szegeden, majd a fővárosban volt egyetemi tanár. Pszichiátriát tanított, emellett szakterülete volt az elme- és ideggyógyászat, azon belül is a skizofréniát kutatta. Részben a nevéhez fűződik az elektrosokk-terápia klinikai kidolgozása. Tevékenységét az a jeles elismerés is kíséri, hogy az egyik fővárosi kórház – a korábbi Angyalföldi Elme- és Ideggyógyintézet – immáron a nevét viseli.
 
A napokban azonban a jeles orvosnak egy merőben új életrajzi adata is napvilágot látott. Kunhalmi Ágnesnek, az MSZP országgyűlési képviselőjének köszönhetően megtudhattuk, hogy Nyírő Gyula a fenti, orvostudományi és pedagógiai életművén túl még „fasiszta íróként” is jelentőst tudott alkotni. Kunhalmi Ágnes az MSZP üdvöskéje ugyanis amiatt bírálta az Nemzeti Alaptantervet (NAT), hogy abban olyan fasiszta írók kaptak helyet, mint Wass Albert és Nyírő Gyula.
 
Természetesen Nyírő Gyula semmilyen irodalmi munkát nem végzett. Tevékenysége az orvosi pályára, az orvosi kutatásokra és az orvostudomány ismereteinek lelkiismeretes oktatására szorítkozott. Már kérdés, hogy az ellenzék megmondóembere, Kunhalmi Ágnes felkészültsége – hivatalosan viselt oktatási szakpolitikusi titulusa ellenére – azon a szinten van, hogy a XX. század egyik legnagyobb orvosát simán összekeveri a XX. század egyik legnagyobb írójával. Akikben közös hangzású, de írásmódjában még csak nem is azonos nevükön túl csak annyi a közös, hogy magyarok voltak.
 
Mondhatnánk, hogy legyen a szóban forgó ellenzéki párt baja, ha csak ilyen színvonalú szakértőre telik neki. Ám mivel ez a szakpolitikus rendre véleményt nyilvánít, befolyásolni igyekszik a közhangulatot, ott ül a Magyar Országgyűlésben, s adott esetben milliók életét befolyásoló döntések állhatnak vagy bukhatnak a szavazatán, a történet sokkal szomorúbb…
 
Mindenesetre nagy tétben mernénk fogadni arra, hogy a részegen sajtótájékoztatót tartó, más sajtótájékoztatóján furcsa karmozdulatokkal integető, kínzó helyesírási hibás feliratokkal tiltakozó, magát kicsit szovjetnek nevező, s a közmédia székházában a földön vonagló képviselőasszonyt a kiváló orvos-pszichiáter, Nyírő Gyula, ha élne, potenciális ügyfeleként szemlélné…
 
Kovács Attila
 
Fotón: Nyírő Gyula (forrás: Wikipedia)