Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Johannis jelöltjének támogatását eddig senki sem vállalta

Alkotmányossági panaszt emelnek a kétkamarás román parlament szociáldemokrata házelnökei Klaus Johannis ellen, amiért a liberális államfő ismét a múlt héten leváltott Ludovic Orbannak ügyvivő miniszterelnöknek adott kormányalakítási megbízást.
 
Ezt a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be hétfőn pártja végrehajtó bizottságának ülése után. Titus Corlățeannal, a szenátus ideiglenes elnökével együtt azt kérik a taláros testülettől: állapítsa meg, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a törvényhozással, amikor azt a politikust jelölte ismét miniszterelnöknek, akitől a parlament megvonta a bizalmat.
 

A román alkotmány szövege gyakorlatilag szabad kezet ad az államfőnek a tekintetben, kit bíz meg kormányalakítással. Az egyedüli kikötés az, hogy előtte egyeztetnie kell a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párttal, vagy ha ilyen nincs, akkor a parlamenti frakciókkal.
 
A PSD szerint azonban az elnök döntése sérti az alkotmány szellemét, hiszen semmibe veszi az Orban-kormány megbuktatásáról szóló parlamenti döntést.
 
A házelnökök szerint a kormányalakítási megbízás célja nem lehet az, hogy a miniszterelnök-jelölt elbukja a bizalmi szavazást.
 
„Ez egy bohózat. Azon az ülésen, amelyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban számára kért az államfőtől kormányalakítási megbízást, azt is eldöntötték, hogy nem szavazzák meg a beiktatását. Magyarázza már el valaki, milyen alkotmányos értelmezés alapján lehet olyasvalakit jelölni miniszterelnöknek, akinek a támogatását eddig senki sem vállalta” – idézte az Agerpres hírügynökség a PSD elnökét.
 
A PSD meg akarja várni az alkotmánybíróság álláspontját, mielőtt döntene arról, hogyan viszonyul a parlamenti választások esetleges előrehozásához – szögezte le Ciolacu.
 
Klaus Johannis államfő nem titkolta: Orban jelölésével az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását akarja kiprovokálni.
 
Az elnök nem oszlathatja fel a kormány bukása miatt azonnal a parlamentet. Az előrehozott választásokat csak akkor lehet kiírni, ha a törvényhozás az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.
 
A kormányfői teendőket ügyvivőként ellátó, és a kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban hétfőn kért bizalmat a parlamenttől régi-új kabinetje és némiképp aktualizált kormányprogramja számára. A jelölt ugyanazt a kormánynévsort terjesztette be, amelytől a múlt héten a parlament megvonta a bizalmat.
 
kronika.ro nyomán