Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13

Klímatrendi - lárvákból készül az új belga gofri

A híres belga gofrit sem kíméli a progresszív világ és a legújabb trend, hogy csökkentsék az ételek karbonlábnyomát. Most a vajat rovarzsírral akarják helyettesíteni. Ráadásul Ghenti Egyetem felmérése szerint a gyanútlan kóstolók meg sem tudták megkülönböztetni a vajas gofrit a lárvástól.
 
Tehát katonalegyek lárváiból kivont zsírral akarják helyettesíteni a vajat a sütés során. Véleményük szerint a rovarzsír egy egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívája a vajnak, ráadásul az íze is hasonló. Ezt egy külön kísérlettel akarták bizonyítani.
 
A kísérlet lényege, hogy háromféle gofrit kóstoltatnak az arra járókkal. Egyet, ami hagyományosan, vajjal készült, egyet, aminek a sütése során a vaj felét kicserélték lárvazsírra és egy harmadikat, ami teljes egészében rovarzsírral készült. A kóstoló után megkérdezték a gyanútlan belgákat, hogy éreznek-e különbséget. A megkérdezettek többsége nem tudta megmondani, hogy bármi is más lenne a gofrikban.
 
A kutatók azzal indokolták a szokatlan kísérletet, hogy egy rovar karbonlábnyoma lényegesen kisebb, mint az állati zsiradékoké és sokkal nagyobb mennyiségben tudják őket „termelni”, akár Európában is, ami a szállítási költségeket is csökkenti. Daylan Tzompa-Sosa, az egyetem egyik kutatója azt is elárulta, hogy a rovarok sokkal egészségesebbek, mint a vaj és jó hatással lehetnek az egészségre. A terv egyetlen bökkenője, hogy a „rovartermelés” még mindig drágább lenne, mint a vaj előállítása.
 
V4NA nyomán
 
Balra a teljesen vajból, jobbra a félig lárvazsírból készült gofri
Fotó: V4NA