Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Bíróság: az újvidéki egyetem jogi kara diszkriminálta a magyar felvételizőket

Az újvidéki felső bíróság elutasította az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának fellebbezését, amely a bíróság hatáskörére vonatkozott, és megerősítette, hogy a kar diszkriminálta a magyar nemzetiségű felvételizőket – adja hírül a Beta.
 
A bíróság megtiltotta a karnak, hogy megismételje a diszkriminációt. Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) nyújtotta be a Jogtudományi Kar elleni keresetet, mivel arra kötelezték a magyar hallgatókat, hogy a felvételi vizsga mellett szóbeli vizsgát tegyenek szerb nyelvből.
 
A kar korábban megtagadta a felvételi vizsga magyar nyelven történő megszervezését, és emiatt a Vajdasági Magyar Diákszövetség pert indított. Ezután, 2018-ben az újvidéki fellebbviteli bíróság arra kötelezte a Jogtudományi Kart, hogy a jövőben a nemzeti kisebbségek nyelvén is szervezze meg a felvételi vizsgát. Mivel az oktatási intézmény ezt megtagadta, diszkriminációt követett el.
 
– Megszületett az elsőfokú ítélet ebben a perben. Ennek egy része az volt, hogy a jogi kar fellebbezését elutasította az újvidéki felső bíróság. A jogi kar megkérdőjelezte a bíróság illetékességét az ilyen diszkriminációs ügyekben. Véleményük szerint a VaMaDiSz-nak diákszervezetként nincs joga arra, hogy egy ilyen ügyben bírósági eljárást indítson. A bíróság mindezt teljes mértékben elutasította, és elfogadta a VaMaDiSz keresetét. Ez kimondja azt, hogy a kar tavaly a felvételi vizsgán azzal, hogy külön feltételeket szabott a magyar ajkú jelentkezőknek, nemzeti alapú diszkriminációt követett el. A bíróság megtiltotta a karnak, hogy ezt a jövőben megismételje. Arra kötelezték a kart, hogy a jövőben a felvételi vizsgákon minden jelentkezőnek egyenlő feltételeket szabjon. A fellebbviteli bíróságon el fog indulni egy másodfokú eljárás, hiszen a jogi kar meg fogja támadni az elsőfokú ítéletet. Bizakodhatunk abban, hogy április és május folyamán megszületik a másodfokú ítélet. Ez megerősíti a jelenlegi ítéletet, és jogerős lesz. Fontos kiemelni, hogy mi, a VaMaDiSz tagjai is tisztában vagyunk azzal, hogy néhány év múlva megszűnik a felvételi vizsga az egyetemeken, és az érettségivel való bekerülés fogja felváltani azt. Ez egyáltalán nincs befolyással erre az ügyre. Ha a karokra középiskolai érettségivel lehet majd bekerülni, a jogi kar akkor is mondhatja azt, hogy a magyar ajkúaknak még valamit meg kell csinálniuk ahhoz, hogy bekerüljenek. Ezt már most meg kell akadályoznunk. A kar ezzel a viselkedésével megszegi a diszkriminációt tiltó törvényt. Nem azzal van a baj, hogy ellenőrizték a nyelvtudást, hanem azzal, hogy külön feltételeket szabnak azoknak, akik nem szerb ajkúak. Reméljük, hogy ismét jogerősen megnyerjük a pert, és így harmadik alkalommal mondják ki azt, hogy a kar törvényt szeg – nyilatkozta a délvidéki Magyar Szónak Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke.
 
forrás: magyarszo.rs