A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13

Salvini: az a bűnöm, hogy megvédtem országom határait

„Ha bíróság elé állítanak, kifejtem, hogy miniszterként kötelességem volt megvédeni országom határait, polgárait, több millió olasz érdekét képviseltem. Megóvtam hazám határait, biztonságát, becsületét és méltóságát. Az a bűnöm, hogy megvédtem országom határait” – írta Matteo Salvini február 11-én este közösségi oldalán. A római felsőház ma, február 12-én határoz arról, megvonja-e a volt belügyminiszter, a Liga és a jobbközép koalíció vezetőjének mentelmi jogát, miután az ügyészség eljárást indított ellene a Gregoretti olasz katonai hajóval tavaly nyáron érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt.
 
A szenátusban reggel kilenc óra után veszi kezdetét a vita a szenátor mentelmi jogának megvonásáról, és a felsőház tagjai előreláthatóan a délutáni vagy esti órákban szavaznak erről.
 
A kormánytöbbség, vagyis az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), az Élő Olaszország (IV) és a többi kisebb baloldali párt, korábbi bejelentéseik szerint készek Salvini mentelmi jogának felfüggesztésére.
 
A felsőház mentelmi bizottsága január 20-án szavazott erről: akkor a kormánypártok távol maradtak, és a Liga tagjai Salvini kérésére - támogatták a politikus mentelmi jogának megvonását. Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy nem bánta meg belügyminiszterként hozott döntéseit, és kész bíróság elé állni az olaszországi határok védelmében.
 
Az utóbbi hetekben azonban Matteo Salvini stratégiát váltott ügyvédei tanácsára: a szenátus ülésén a Ligával szövetséges Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) újabb szavazást szorgalmaz majd, a Liga szenátorai pedig vagy tartózkodnak vagy kivonulnak az ülésteremből.
A felsőházban elsőként Erika Stefani, a Liga szenátora szólal fel, szót kér a párt másik politikusa, Giulia Bongiorno, aki egyben Salvini ügyvédje, és Matteo Salvini is beszédet akar mondani.
 
Elemzők szerint a szenátusi ülés kimenetele kiszámíthatatlan: ha a kormánytöbbség pártjai összefognak, Salvinit megfosztják mentelmi jogától. Az sem kizárt azonban, hogy a kormánypártok elkerülik, hogy bíróság elé állítva "hőst csináljanak" belőle, tovább növelve népszerűségét. Matteo Salvini jelenleg Olaszország legnagyobb pártját, a Ligát vezeti, a felmérések szerint támogatottságban több mint tíz százalékkal megelőzi a PD-t, és több mint háromszor az M5S-et. Más vélemények szerint Matteo Salvini bíróság elé állítása éppen a Liga támogatottságának csökkenéséhez vezethet. Sajtókommentárok rámutattak, hogy az eddigi parlamenti gyakorlattal szemben Matteo Salvini mentelmi jogát nem elsőfokú ítélet után, vagy más súlyos vád miatt akarják felfüggeszteni, az ügyészség lényegében Salvini politikai döntései miatt indított eljárást.
 
MTI és Salvini facebook oldala nyomán