A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13

Újabb mészárlás Nigériában

Legalább harminc embert gyilkoltak meg Nigéria északkeleti részén, Borno államban az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű dzsihadista csoport fegyveresei – vált ismertté hétfőn helyi hivatalos forrásokból.
 
A támadást az állam székhelye, Maiduguri közelében lévő településnél követték el. A szélsőségesek áldozatai többségükben civilek voltak, akik a Maiduguri és Damaturu város közötti úton közlekedtek – számolt be helyi kormányzat szóvivője. A támadók nőket és gyerekeket hurcoltak el, valamint felgyújtottak 18 járművet.
 
Nigéria muszlim többségű északi területén 2009-ben kezdett harcot a szélsőséges iszlamista Boko Haram szervezet „az iszlám kalifátus” megteremtéséért. A hatóságoknak nem sikerült megfékezniük sem a Boko Haramot, sem a belőle időközben kivált kisebb terroristacsoportot, az ISWAP-ot.
 
Borno állam északkeleti része, amely közel fekszik a Csádi-tóhoz, kis szigetekkel és mocsarakkal tűzdelt, kiterjedt, katonailag nehezen ellenőrizhető terület, ahol a szélsőségesek búvóhelye és kiképzőtáborai is találhatók. A térségben a csádi, a kameruni, a nigériai, a nigeri és a benini hadsereg egységeiből álló nemzetközi erő járőrözik. Január közepén a több afrikai állam katonai egységeit összefogó, terrorellenes multinacionális harci kötelék megölte az ISWAP hármas számú vezetőjét, Amir Halífa Umárt.
 
Forrás: S4C News
Kép: illusztráció