Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Gulyás Gergely: minden hagyományos társadalmi intézményt az ellenzék le akar rombolni

A kormánynak világos válasza van az elmúlt hónapokban társadalmi vitákat kiváltó kérdésekben, ám annak nemzetközi és hazai képviseletéhez komoly társadalmi felhatalmazásra van szüksége - ezzel indokolta a soron közvetkező nemzeti konzultációt a február 13-ai, csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Gulyás Gergely a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyét, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárást, a "börtönbizniszt", valamint a bírók függetlenségének kérdését említette.

 
A politikus kijelentette: szinte minden üggyel kapcsolatban megjelennek a "magukat jogvédőnek nevező", külföldről finanszírozott szervezetek, amelyek az elkövetők jogai mellett állnak ki, nem az áldozatok jogai mellett.
 
A kormány a témakörökről döntött, a konkrét kérdésekről azonban a jövő héten születik döntés.
 
A konzultáción várhatóan kilenc kérdést tesznek fel az embereknek; a tervek szerint március közepétől érkezhetnek meg az ívek a háztartásokba.
 
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány, amelynek részleteit Orbán Viktor miniszterelnök fogja ismertetni vasárnapi évértékelőjében - közölte Gulyás Gergely.
 
Elmondta: a kormány több alkalommal egyértelművé tette, hogy mind Európában, mind Magyarországon mindent megtesz azért, hogy "zöld ügyekben előre léphessünk". A cél az, hogy a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve, a magyar állam a klímaváltozás időszakában is mindent megtegyen azért, hogy a következő generációk jobb állapotban örökölhessék meg Magyarországot, mint amilyenben az most van - tette hozzá.
 
Továbbra sincs tudomásunk koronavírusos magyar betegről, Magyarországon nincs ilyen megbetegedés - mondta a tárcavezető.
 
A miniszter kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy Kínában jelenleg 188 magyar állampolgár tartózkodik, ebből a fertőzéssel leginkább sújtott Vuhanban ketten vannak. Számukra felajánlották, hogy segítenek a hazatérésben, de ők ezzel nem kívántak élni.
 
Gulyás Gergely hozzátette: a magyar kormány segítségével Kínából korábban hazatért hét magyar továbbra is a Szent László kórházban van, várhatóan vasárnap engedik ki őket.
 
Hangsúlyozta: a magyar állam mindenben felkészült, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs 28 pontos akcióterve minden elővigyázatossági, felkészülési, megelőzési döntést és intézkedést tartalmaz.
 
Csak oktatás révén lehet biztosítani a cigányság felzárkózását –mondta egyik kérdésre Gulyás.
 
Szerkesztőségünk munkatársa megkérdezte a minisztert, mi a véleménye arról, hogy Lendvai Ildikó a fő támogatója a NAT ellen szerveződő cirkusznak, amit ők polgári engedetlenségi mozgalomnak neveznek? Ön szerint mi köze van a polgárok jogaihoz annak a Lendvai Ildikónak, aki a rendszerváltozás hajnalán, tehát nem olyan nagyon régen, MSZMP-s mundérban hivatalból eltiltotta a Vígszínházat Csurka István drámájának bemutatásától?
 
Gulyás válasza: a rendszerváltás áldása olyan paradox helyzetekhez vezet, hogy a véleménynyilvánítás szabadságával a korábbi cenzorok is élhetnek.
 
A politikai vitákban a valóság egyre kevésbé számít, és az ellenzék élen jár ebben. Egy demokráciában el lehet mondani, hogy diktatúra van, de ettől még egy demokráciában darabokat nem tiltunk be – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésünkre, hogy „tud mondani egyetlen balliberális szerzőt, akinek a darabját az elmúlt 10 évben az állam azért tiltotta le a bemutatótól, mert kormányellenes cikket publikált?”
 
Meddig élhet vissza egy országgyűlési képviselő a mentelmi jogával, és meddig keverheti össze büntetlenül a gyalázkodást a véleményszabadsággal? Tordai Bence ATV-ben kijelentette, hogy egy férfi és nő házassága ronda, kirekesztő modell. Milyen alapon sértegetik a többszázezer szentségi, illetve polgári házasságban élőket? – vetettük fel.
 
A miniszter szerint: egy szabad és demokratikus országban nem jogsértők az őrült, a sértő, az abszurd, a képtelen megnyilatkozások. Nem javaslom, hogy jogi megoldásokat keressünk az alapvetően elfogadhatatlan megnyilatkozásokra. Minden hagyományt, társadalmi intézményt az ellenzék le akar rombolni. Nem a szólásszabadság korlátozásával kell ez ellen küzdeni, hanem világossá kell tenni, hogy azok vannak többségben, akik ezeket az intézményeket tisztelik.
 

MTI, ma.
 
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés Tibor