Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR LABDARÚGÁS CSODÁLATOS TAVASZA – 1985 - A Manchester United kiejtése

Vadász Imre értékesített büntetője a Videoton továbbjutását jelentette.

Harmincöt évvel ezelőtt minden képzeletet és várakozást felülmúló tavaszt produkált a magyar labdarúgás. A válogatott – a selejtezőkből elsőként Európából – kijutott a mexikói világbajnokságra, a Videoton pedig egészen az UEFA Kupa-döntőig menetelt az UEFA Kupában, ahol bár összesítésben alulmaradt, ám képes volt Madridban legyőzni a Real Madrid gárdáját. Hogy olvasóink a koronavírus miatti kényszerűségből sportmentes időszakban se maradjanak sport és futball nélkül, cikksorozatunkban visszaemlékezésekkel és az egykori hősökkel készített különleges, exkluzív interjúkkal idézzük fel 1985 káprázatos magyar futballtavaszát.
 
III. rész – A Manchester United kiejtése


A tavaszi idényre azzal a tudattal készülhetett a Videoton, hogy jó esélye van a magyar bajnokságban egy újabb dobogós helyezésre, az UEFA Kupában pedig a világhírű angol Manchester United várja a negyeddöntőben, akiknek soraiban akkor is világ- és Európa-klasszisok egész sora szerepelt. Elég csak megemlíteni Bryan Robsont, Mark Hughes-t, Frank Stapletont, Norman Witheside-ot, vagy Jesper Olsent. Kovács Ferenc legénységéből néhány játékos (Disztl Péter, Disztl László, Csuhay József, Burcsa Győző, Csongrádi Ferenc, Májer Lajos és Szabó József) a válogatott kerettel is kacérkodhatott, s közülük a kapus, Disztl Péter elutazhatott Benidormba is, ahol a szintén remek közösséget alkotó A-válogatottal készült a tavaszi erőpróbákra.
Az UEFA Kupa negyeddöntőjének első felvonására meglehetősen korán, már március elején sor került. Az első meccset Angliában rendezték, ahol a Videoton tisztes helytállással, mindössze 1-0-s vereséget szenvedett. Ez a kicsinyke hátrány egyértelműen feljogosította a piros-kékeket arra, hogy továbbra is bízzanak a továbbjutásban. Hitt ebben a közönség is, mert csordultig megtelt a Sóstói Stadion a visszavágóra. A Videoton csapata a rendkívül mély, felázott talajon már a 20. percben kiegyenlítette a Manchesterben szerzett hátrányt, Wittmann megpattanó szabadrúgásával.
A hátralévő 70 perc nem hozott újabb gólt, így következett a kétszer 15 perces hosszabbítás, ahol azonban csak küzdelem, s olykor iszapbirkózás folyt, de találat nem esett. Így az „orosz rulett”, vagyis a 11-es rúgások döntöttek a továbbjutó sorsáról. Bár a mérkőzés hosszabbításában csereként pályára lépő Gömöri elhibázta saját büntetőjét, miután közvetlenül utána Disztl Péter emlékezetes módon kivédte Albiston próbálkozását – a labdát nemes egyszerűséggel elkapta, még csak ki sem pattant róla –, így Vadász Imre értékesített büntetője a Videoton továbbjutását jelentette. A magyar csapat mellett a spanyol Real Madrid, az olasz Internazionale és a jugoszláv Zseljenyicsar Szarajevo jutott még a legjobb négy közé.
A pár nap múlva lebonyolított sorsoláson aztán kiderült, hogy a döntőbe jutásért a délszláv alakulattal kell majd megvívnia a fehérvári fiúknak.
 
(folytatjuk)
                                                                                               Kovács Attila