Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Drónnal a Kárpátokban: a hegyek, ahogy még nem láttuk őket

Lenyűgöző, lélegzetállító filmeket és fotókat készít rendszeresen egy székelyudvarhelyi webszerkesztő – alig másfél éve létrehozott Facebook-oldalán gyönyörű felvételek láthatók. Sófalvi Lajos a hobbijait és a szakmáját rakta össze, és ha ezeket egyszerre csinálhatja, az maga a tökély.
 
A civil életben honlapkészítőként, reklámtervezőként dolgozik, tizenöt éve saját cégében az udvarhelyi Sófalvi Lajos, aki már diákkorában, 16-17 évesen filmes gépekkel, majd később – ahogy ő fogalmaz – „digitális szappantartóval” tanulta a fotózás csínját-bínját, teljesen autodidakta módon. Ez a szenvedélye  később a munkájánál is fontos lett. Ahogy munkája és a fejlődés megkövetelte, néhány évvel később már kompakt, majd félprofi  géppel kezdett dolgozni – mint mondja, szerinte a legfontosabb faktor ebben az, hogy legyen az embernek ideje rá. Nem a gyorstalpaló tanfolyamoknak a híve, hanem annak, hogy az ember valamit adott esetben hosszú évek alatt tanul meg, és azzal viszonylag próbál jól sáfárkodni.
 
Ifjúkora óta másik szenvedélye a természetjárás, illetve később, felnőttebb fejjel bejött a hegyi túrázás, hegymászás is, az abszolút bolondéria. „Elsősorban talán nem is a távolságok azok, amelyeket le kell küzdeni, hiszen itt vannak a hegyek nagyon közel, de nem mindenkinek van rá ideje, illetve olyan is van, aki megelégszik a képek vagy filmek nézegetésével” – mondja Lajos, majd hozzáteszi, hogy  a hegyekről készült film- és fényképfelvételeit 2018 szeptembere óta teszi közzé az erre a célra létrehozott Facebook-oldalán, ahol ezután helyet kapnak a drónos idők előtti hegyi fotói is.
 
 „Eleinte öt-hat perces filmeket készítettem a felvételekből, majd rájöttem, hogy sokkal jobb, ha két-három percesek lesznek ezek. Inkább az a célom vele, hogy olyanok is eljuthassanak a hegyekbe, akik nem tehetik. Ismerőseim is mondják, akik rendszeresen járnak a hegyekbe, hogy teljesen más az egész, az ismert hegyet gyakorlatilag újra felfedezed” – meséli a filmeket egyedül készítő Lajos, hozzátéve, hogy például a Fogarasi-havasokban többször járt, de amikor először „elengedte” a drónt, teljesen más volt minden.
A Facebook-oldala is szépen beindult, hiszen több ezren követik, nemcsak az országból, hanem külföldről is, illetve néha más oldalak is megosztják felvételeit. Egy másik perspektíva számára a kaland-fotózás, illetve -filmezés, amelybe a komfortzónán kívüli tevékenységek (a hegyi túrázástól a kutyaszán-hajtásig sok minden belefér) megörökítése szerepel. „Ez kicsit olyan, mint a lakodalmas fotózás, csak teljesen más” – jegyzi meg nevetve, de azt is hozzáteszi, hogy a jövőre nézve komoly projektekben gondolkodik többedmagával, ami távoli helyekre kalauzol, és amely helyeken, expedíciókon komolyabb dokumentumfilmek is készülnének.
 
liget.ro nyomán
 
Fotó: Sófalvi Lajos