Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Operatív Törzs: Budapesten a legnagyobb a járvány berobbanásának kockázata

Müller Cecília tiszti főorvos az Operatív Törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt napon két 80 év feletti beteg halt meg koronavírusban és ezzel 34-re emelkedett az áldozatok száma. A fertőzöttek száma 733-ra emelkedett, míg a gyógyultak száma 66-ra nőtt. Eddig 21,250 laboratórium tesztet hajtottak végre.
 
A tiszti főorvos elmondta, hogy a fertőződések Budapestre és Pest megyére koncentrálódik. A legtöbben Budapesten vannak, a teljes fertőzöttek 42 százaléka. Pest megyével együtt ez az arány a teljes betegszám 62 százalékát teszi ki. Müller Cecília elmondta, hogy nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány, ezért még szorosabb együttműködést várnak el a fővárosiaktól. Arra kérte a lakosokat, hogy ne lazítsanak az eddig meghozott intézkedéseken.  „Tapasztalataink szerint sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozásokat és nem tartják be azokat” – mondta. Az idősekhez fordulva elmondta, hogy próbálják meg lerövidíteni a közterületeken eltöltött időszakot. Ez nem a beszélgetések ideje, gyorsan el kell végeznünk a dolgunkat, és menjünk haza! A korlátozás nem azt jelenti, hogy 9 től 12 óráig az utcán kell tartózkodni.
 
A fiatalokat arra kérte, hogy kerüljék a csoportosulásokat, mert bár náluk enyhébb lefolyású a vírus, de ők lehetnek a hordozók. Még sokkal nagyobb fegyelmezettségre van szükség – tette hozzá. Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor egy robbanásnak nézhetünk elébe – figyelmeztetett.
 
Arra a kérdésre, hogy családi házak kertjeiben lehet-e összejövetelt tartani, Müller azt mondta: nem. Úgy tudjuk a vírust kontroll alatt tartani, ha a találkozások számát csökkentjük - jegyezte meg. Egy család a saját kertjébe természetesen kimehet, levegőzhetnek, mozogjanak. Ez egy alapvető szükséglet. De ilyenkor ne szervezzünk partikat távolabbi családtagokkal, ez nem megengedhető - tette hozzá.
 
Kiss Róbert alezredes elmondja, hogy az elmúlt 24 órában két konvojban érkeztek haza magyarok Tirolból. Szombat este 149 fő, vasárnap 70 személy tért vissza buszokkal és kocsikkal. Beszélt arról is, hogy jelentős csoportok kialakulását vették észre a napokban a Városligetnél, a Normafánál és a Margit-szigeten is.
 
A BRFK csak tegnap 301 esetben figyelmeztetett a csoportosulásokra vonatkozó szabályok megsértése miatt.
 
Rendőri intézkedésre volt szükség egy illegális gyorsulási verseny miatt is a XIII kerületben. Illetve egy 29 éves orosházi férfi egészségügyi maszkokat árult az interneten. Amint megkapta a pénzt, elérhetetlenné vált. Őrizetbe vették.
 
Az operatív törzs szerdán tesz javaslatot arra, hogy legyen-e szigorítás vagy enyhítés a korlátozásokban Húsvétkor.
 
M1 nyomán