Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Felvidék: több mint 3300-an vesztették el eddig szlovák állampolgárságukat

Az I. Fico-kormány idején, a magyarországi kedvezményes honosításról szóló törvény ellen elfogadott állampolgársági törvénymódosítás miatt eddig 3300 ember vesztette el szlovák állampolgárságát.
 
2015-ben a II. Fico-kormány ugyan lehetővé tette bizonyos körülmények mellett az állampolgárság visszaszerzését külön kérvény alapján, maga az elv azonban továbbra is egyértelműen szembe megy az alkotmánynak, amely kimondja, hogy senkitől sem vehető el akarata ellenére állampolgársága.

 
A visszahonosítási eljárás keretében április 30-ig 1037 személy kérvényét hagyta jóvá a szlovák belügyminisztérium, ők azok, akik visszakapták állampolgárságukat
 
Az állampolgársági törvényt bevallottan azért vezették be, hogy megakadályozzák, hogy a felvidéki magyarok tömegesen igényeljenek magyar állampolgárságot. A törvényt ugyan többször megpróbálták enyhíteni, de sosem volt kellő politikai akarat. Pedig vizsgálta az Alkotmánybírósági is 2013-ban – ám akkor azt a „kényelmes” határozatot hozták, hogy nem tudják megállapítani a törvény alkotmányellenességét.
 
A szlovák belügyminisztérium jelenleg hivatalos álláspontja szerint nem zárja ki a törvény módosítását, ám ez jelenleg nem prioritás, mindenekelőtt a koronavírus-járványra összpontosítanak.
 
A belügyi tárca ma az OĽANO-é, a kampány idején még arról beszéltek, bizonyos megkötésekkel, de módosítanák a jelenlegi törvényt.
 
korkep.sk nyomán