Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Minél többen írjuk alá a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését

Tegyük hasznossá a kijárási korlátozást– kéri Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, és írjuk alá a székelyek európai polgári kezdeményezését. Ezt online is meg lehet tenni a nemzetiregiok.eu oldalon. Ahhoz ugyanis, hogy a beadvánnyal érdemben foglalkozzon az Európai Unió, május 7-ig egymillió aláírásnak kell összegyűlnie. A székelyek célja, hogy az EU valódi védelmet biztosítson az őshonos kisebbségek által lakott régióknak. A kezdeményezést katalán valamint baszk politikusok és közéleti személyiségek is támogatják.
 
A Székely Nemzeti Tanács azt akarja elérni, hogy az Európai Unió a nemzeti, nyelvi vagy kulturális kisebbségek fejlődését, életben maradását megfelelő költségvetési forrásokkal, jogszabályban is biztosítsa. Azt javasolják, hogy a gazdasági felzárkóztatásra szánt forrásokon belül jöjjön létre egy olyan elkülönített pénzalap, amelyet csak a nemzeti régiók tudnak igénybe venni.
 
A többségi hatalom tudatosan és szándékosan diszkriminál

 
A székelyek szerint ugyanis például a román kormány az ország uniós csatlakozása óta tudatosan és szándékosan diszkriminálja a többségében magyarok lakta területeket, kiváltképp pénzügyi és gazdasági szempontból.
 
Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője az M1 Világ című műsorában elmondta, „amikor Romániában létrehozták a fejlesztési régiókat, akkor a székely megyéket olyan megyékhez csatolták, amelyek egyrészt jóval fejlettebbek, ilyen például Brassó megye, illetve olyan megyékhez, (Fehér, illetve Szeben megye) amelyek túlnyomórészt román lakosságból állnak”.
 
Az Európai Unióban a gazdaságilag rosszabb helyzetben lévő régiók több uniós támogatást kapnak, hogy fel tudjanak zárkózni a fejlettebb területekhez. Azáltal, hogy a székely megyéket fejlettebb területekhez csatolták, jelentős uniós forrásoktól esnek el. Ráadásul ezekben a régiókban a magyarok kisebbségbe kerültek.
 
Pászkán Zsolt szerint „a fejlesztési régióhoz érkező pénzben a székely megyék hátrányos helyzetben vannak, hiszen az ő mozgásterük jóval kisebb, és az érdekérvényesítő erejük jóval kisebb, mint a többségben lévő románoké. Tehát kettős teher nyomasztja a Székelyföldet.”
 
A folyamat végeredménye, hogy a magyar vidékeken fejletlenebb az infrastruktúra. Így ide kevesebb befektetett tőke érkezik, ami tovább növeli a területek leszakadását. A Székely Nemzeti Tanács ezen a helyzeten akar változtatni, ezért indították el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésüket.
 
Az európai nemzeti régiók közeledjenek egymáshoz
 
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, egy másik fontos cél, hogy az érdekeltek, az európai nemzeti régiók, éppen az aláírásgyűjtés során közeledjenek egymáshoz, és részesei legyenek egy európai regionális mozgalomnak.
 
A Székely Nemzeti Tanács hat évig harcolt az Európai Bizottsággal és Romániával azért, hogy a kezdeményezést bejegyezzék, és elindulhasson az aláírásgyűjtés. Ahhoz, hogy a mozgalmuk sikerrel záruljon, az anyaországi és a teljes európai magyarság támogatására is szükségük van.
 
A koronavírus-járvány miatt a papír-alapú aláírásgyűjtés leállt, a május 7-i határidőt azonban nem halasztotta el az Európai Bizottság, vagyis továbbra is minden lehetséges akadályt megpróbálnak a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének útjába gördíteni. Ezért fontos, aki még nem tette meg, írja alá a székelyek kezdeményezését a nemzetiregiok.eu oldalon, és kérje meg minél több ismerősét, hogy a koronavírus-járvány miatti otthoni időtöltés közepette szánjon néhány percet az ügyre.
 
Forrás: hirado.hu