Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR LABDARÚGÁS CSODÁLATOS TAVASZA – 1985 - hangolódás a sógorokra

A Ciprus elleni 2-0 után válogatottunk pontveszteség nélkül állt a világbajnoki selejtezőcsoport élén, ami egyértelművé tette, hogy a hátralévő két selejtező közül két döntetlen, vagy egy győzelem már biztos vb-részvételt jelent.

Harmincöt évvel ezelőtt minden képzeletet és várakozást felülmúló tavaszt produkált a magyar labdarúgás. A válogatott – a selejtezőkből elsőként Európából – kijutott a mexikói világbajnokságra, a Videoton pedig egészen az UEFA Kupa-döntőig menetelt az UEFA Kupában, ahol bár összesítésben alulmaradt, ám képes volt Madridban legyőzni a Real Madrid gárdáját. Hogy olvasóink a koronavírus miatti kényszerűségből sportmentes időszakban se maradjanak sport és futball nélkül, cikksorozatunkban visszaemlékezésekkel és az egykori hősökkel készített különleges, exkluzív interjúkkal idézzük fel 1985 káprázatos magyar futballtavaszát.
 
VII. rész – Hangolódás a sógorokra

A Ciprus elleni 2-0 után válogatottunk pontveszteség nélkül állt a világbajnoki selejtezőcsoport élén, ami egyértelművé tette, hogy a hátralévő két selejtező közül két döntetlen, vagy egy győzelem már biztos vb-részvételt jelent. Óriási dolog volt ez, hiszen bő fél évvel korábban csak a legoptimistább szurkolók hittek abban, hogy a magyar válogatott megszerezheti a mexikói kvalifikációt.

Ahogyan Mezey György 1983-as kapitányi munkája kezdetén erről írásos megállapodás született, ezúttal is 6 nappal a sorsdöntő mérkőzés előtt találkozott a válogatott keret a tatai edzőtáborban. Az első napon a Videoton játékosai számára nem volt edzés, ők pihenhettek a Zseljeznicsar elleni hazai UEFA Kupa-elődöntőt követően. A többiek viszont elkezdték sulykolni és ismételni azokat a játékelemeket, amelyek a válogatottra jellemzővé váltak a Mezey-korszakban, illetve azokat is, amelyekre az osztrákok elleni párharc során szükség lehetett. Emellett a csapat és a szakmai stáb együtt megnézte a Ciprus elleni hazai selejtezőt, hogy annak tapasztalatait is beépítsék a felkészülésbe.

Négy nappal a nagy derbi előtt éles, nagy iramú felkészülési meccset vívott a válogatott keret az Újpest csapatával a Megyeri úton. A zárt kapuk mögött lejátszott edzőmeccsen – amint azt a szövetségi kapitány kiemelte – már csak „a legfontosabb részletek végig zongorázása volt a feladat, mert a különböző soroknak az összetétele már régen kialakult.” A felkészülési meccs elérte a célját, az Újpest ugyanis igyekezett hasonló stílusban játszani, mint amit az osztrákoktól várni lehetett majd a selejtezőn.

A válogatott további programjában egy nap az aktív pihenésé volt, ezen a napon fogadta a csapat a bejelentkező osztrák és a magyar televíziós forgatócsoportokat és újságírókat. A mérkőzés hetének első napján egy könnyedebb átmozgató-edzés, valamint taktikai videózás volt a program, majd egy nappal a meccs előtt, április 16-án, kedden a csapat autóbusszal Bécs felé vette az irányt. A másnapi mérkőzés időpontjában edzést tartott az együttes a Hanappi-stadionban, majd elfoglalta szállását egy városszéli hotelben.
Aki csapatunk szállásfoglalását szervezte és intézte, valamit már előre sejthetett: a válogatott bécsi főhadiszállása ugyanis a Hotel Eldorado lett.
                                                                                              
(folytatjuk)
 
Fotón: Herbert Prohaska és Nyilasi Tibor a két csapatkapitány a budapesti vb-selejtezőn - Farkas József felvétele

 
Kovács Attila