Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Hungarikum Liget – az értékek kikötője

Van egy hely, Magyarország szívében, a széles Alföldön, a Tisza mentén, ahol a magyarság csúcsteljesítményei, hungarikumok várják az ide látogatókat. Ahol a szabadság kezdődik… Lakitelek. Az értékek kikötője – a Lakitelek Népfőiskola és a körötte kiépülő Hungarikum Liget, ahol mindenki megtalálhatja a számára vonzó, pihentető lehetőségeket. Egy különleges tér, ahol megannyi szellemi táplálék és lelki felüdülés várja a nyitott szívvel érkezőt.

Látogassanak el az új weboldalukra: Hungarikumliget.hu, és fedezzék fel szolgáltatásaikat, széles kínálatukat.
Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén bizalommal keressék a Hungarikum Liget munkatársait.
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: hotelclubtisza@nepfolakitelek.hu
www.hungarikumliget.hu

 
A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.

 
Értékfeltáró Kollégium
 
A külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szervezték meg a Vasvár Kollégiumot. Szakmai vezetője Gyöngyösi Zsuzsanna, a vasvári Bendefy László Városi Könyvtár igazgatója, technikai vezetője a Népfőiskola részéről Horváth Zsolt volt. A két alkalommal, 2017 tavaszán és nyarán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Vasvár Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában négy felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, valamint több középiskola, alapítvány, kulturális központ munkatársai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők készítették a 2018 márciusában sorra kerülő Vasvár-konferenciát, amelyen bemutatták a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a hazai értéktár bővítéséhez.
 
Bibliaház
 
A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítanak arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: ikszt@nepfolakitelek.hu
 
Nemzeti Művelődési Intézet

 
Pajtaszínház: az amatőr színjátszás ünnepe
A Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben – a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve – színjátszó körök indítását kezdeményezte és szakmailag támogatta olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszóköri tevékenység, de a település lakosai és közösségei részéről szándék mutatkozott e művészeti tevékenységi formára.
 
A program keretében évadonként 19 pajtaszínházi közösség alakul meg és kezdi meg a közös munkafolyamatok és próbák sorát Magyarország megyéinek egy-egy kistelepülésén. A megalakult színjátszó körök egy-egy színpadi előadást hoznak létre, amelyet a település ünnepén, falunapon vagy más jeles alkalomkor mutatnak be a helyi nyilvánosság előtt. Munkájukat csoportvezető és mentor segíti, illetve szakmai fogásokkal, tanácsokkal segítik a közösségeket. A csoportok a Pajtaszínházi Szemlén mutatkozhatnak be a Nemzeti Színház stúdiószínpadain a program során született előadásaikkal. A szemlén a színjátszó közösségek változatos és sokszínű előadásai tekinthetők meg. A nézők különböző műfaji összetételű és egyedi előadásokat láthatnak: bohózatok és vígjátékok mellett dráma, verses-zenés összeállítás, vásári komédia, mesejáték és saját alkotások is szerepelnek a műsorban. Ezek az alkalmak igazi ünnepei az amatőr színjátszásnak, motivációt és lehetőséget jelentenek a színjátszó közösségeknek, hiszen professzionális színpadi környezetben mutatkozhatnak be egymásnak és az érdeklődőknek.
 
Az V. Pajtaszínházi Szemle mérföldkő volt az öt év eredményeként megalakult száz pajtaszínházi közösség életében, másrészt erre az alkalomra a Nemzeti Művelődési Intézet egy kiadványt is megjelentetett, amely ezt az öt évet és a száz csoportot mutatta be. A VII. Pajtaszínházi Szemlét 2022 januárjában rendezték meg, ebben az évadban már nemcsak kistelepüléseknek, hanem városok, városrészek közösségeinek is lehetőségük volt bekapcsolódni a programba.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: titkarsag@nmi.hu
 
Retörki
 
A RETÖRKI várja a rendszerváltás helyi folyamatait alakító személyek jelentkezését.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) az elmúlt évek során számos életútinterjút készített, a kialakult gyűjtemény gyarapításának céljából a Népfőiskola Alapítvánnyal közösen felhívást intéz mindazokhoz, akik a rendszerváltás időszakának helyi, térségi, országos folyamatokat alakító személyeiként megosztanák emlékeiket. Elsősorban azokkal a személyekkel kívánnak interjút készíteni, akik az 1987 és 1990 közötti időszakban részt vettek az ellenzéki mozgalmak, pártok vagy azok helyi szervezeteinek megalapításában, működtetésében. További részletekkel és információkkal kapcsolatban a RETÖRKI munkatársai készséggel állnak rendelkezésére. Kérik, hogy kérdéseikkel, javaslataikkal, interjúra való jelentkezésükkel kapcsolatban keressék munkatársaikat a retorki@retorki.hu e-mail címen vagy a +36-1/301-8070-es telefonszámon.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor
Elérhetőség: titkarsag@retorki.hu
 
Mindszenty Társaság
 
A Mindszenty Társaság célkitűzéseihez, munkájának támogatásához Ön is csatlakozhat.
Adományát köszönettel fogadják, támogatását Mindszenty Emlékéremre, valamint Mindszenty József bíboros urunk minél több helyen történő megjelenítésére – szoborállításra fordítják.
Anyagi támogatását a lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak tudja utalni.
A Népfőiskola Alapítvány bankszámlaszáma: 11732071-20052779 (OTP Bank)
A közleményben kérik feltüntetni: Mindszenty Társaság
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: bagya.rita@parlament.hu
 
Kertészet

 
Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítik.
A kertészet nyitva tartása hétfőtől péntekig: 8.00–15.00, szombaton: 8.00–11.00, vasárnap: zárva.
 
Zöldségfeldolgozó

 
Amit készítenek, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes
paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: tamasi.piroska@nepfolakitelek.hu
 
Gabriella Gyógyfürdő
 
A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élmény-medence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany, merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdőben, a meghirdetett napokon, szaunamester segítségével 16.30 és 18.00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok, amelyekhez szükséges fürdőbelépőt és szaunajegyet váltani, valamint +1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink.
A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő kültéri strand része május 6-tól a fedett fürdővel megegyező nyári nyitvatartás szerint: 9.00–20.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 
Bethlen Gábor Alapítvány
 
Márton Áron Emlékéremmel kitüntetettek névsora (2014–2021)
2014: Árva László tanár, a Németh László Gimnázium igazgatója (Hódmezővásárhely); Pawel Cebula OFM lengyel ferences szerzetes; Saáry Éva (1929–2014) geológus, író, Svájci Magyar Irodalmi és Képzőművészeti Kör.
2015: Csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum (Erdély); Petrás Mária csángó népdalénekes, keramikusművész; Prokopp Mária művészettörténész professzor.
2016: Bárth János néprajztudós, a Duna-Tisza köze és Erdély kutatója; Stanko Andric horvát történész, a keresztény középkor kutatója; Lászlóffy Pál tanár, a Csíkszeredai Márton Áron Gimnázium főigazgatója, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke.
2017: Juhász Judit újságíró, Magyar Katolikus Rádió volt vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia tisztségviselője;
Matl Péter szobrászművész, magyar honalapítási emlékművek alkotója (Munkács); Pátkai J. Róbert ny. evangélikus püspök, a MAOSZ egykori elnöke (London).
2018: Barsi Balázs ferences szerzetes, író, hitszónok; Heltai György vegyész és a Heltai „nagycsalád”; Pék László tanár, oktatáspolitikus, a Szlovákiai Magyar Pedagógus-szövetség korábbi elnöke.
2019: Gereben Ferenc, szociológus, egyetemi tanár; Milován Sándor politikus, a KMKSZ alapító tagja, tiszteletbeli elnöke, Zika Klára tanár, szerkesztő.
2020: Szövényi Zsolt pedagógiai szakíró, köztisztviselő. 2021: Korzenszky Richárd bencés szerzetes, volt tihanyi perjel.
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: bethlenalapitvany@gmail.com
 
Kácsor-tanya
 
A Kácsor-tanyán két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 
Meghívó
 
Pünkösdi feltöltődés a Hungarikum Ligetben 2022. június 3–7.
Töltse a pünkösdi hosszú hétvégét családjával a Hungarikum Ligetben, ahol színes programokkal várják Önöket!
Pünkösdi csomagajánlat: elhelyezés a választott szállástípusban; félpanziós ellátás: bőséges büféreggeli és háromfogásos menü vagy büfévacsora (létszámtól függően); egyszeri napi belépő a Gabriella Gyógy- és Strandfürdőbe és a Szaunavilágba; tíz százalék kedvezmény a Ligetszépe Gyógyászat masszázs-szolgáltatásaiból; kombinált belépő a Hungarikum Kiállítóházba; törülköző bekészítése a szobában; kedvezmény a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Gyógyfürdő belépőjegyéből; játékterem-használat; gyermek játszósarok; sakk; ingyenes parkolás; ingyenes WiFi.
Extra csomagajánlat a Hotel Club Tiszában megszálló vendégek számára: A szálloda wellnessrészlegének használata (beltéri medence élményelemekkel és pezsgőfürdővel, szaunavilág gőzkabinnal, finn- és infraszaunával, merülőmedencével és Kneipp-taposóval), köntös és papucs bekészítése a szobába.
Árak: Hotel Club Tisza: 25 840 Ft/fő/éj-től; Kincsem Fogadó: 20 640 Ft/fő/éj-től.
(A feltüntetett árak az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák.)
Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén hívható:
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: hotelclubtisza@nepfolakitelek.hu
www.nepfolakitelek.hu
 
Kollégium
 
Április végén találkoztak újra a Sinkovits Imre Kollégium hallgatói. A háromnapos rendezvénynek a Hungarikum Liget – Lakitelek Népfőiskola – biztosított helyet, amelynek célja ezen a hétvégén, az irodalom és a nyelv oldaláról való megközelítése a magyar és a helyi identitások izgalmas kérdéskörének. A hétvége alaphangját Balázs Géza nyelvész, az ELTE, a PKE és az SZFE tanára adta meg Az identitáserősítő nyelvi hagyomány című előadásával. A szombat délután során a vezető a hazai és a külföldi kortárs líra útvesztőiben Mészáros Péter költő, pszichológus-reklámszakember volt, aki a slam poetry egyik hazai meghonosítója és ma is aktív résztvevője. A hétvége házigazdája és a műhelymunkák vezetője Biró István történész volt. Előadásaiban a popkultúra és az eszképista irodalom kapcsolatát elemezte, valamint az államszocialista rendszer felelősségét a szellemi öngyarmatosításban és az esztétika területén elmaradt rendszerváltozásban. A kollegisták legközelebb a Nyári Szabadegyetemen folytatják az értékfeltáró munkát.
 
Borkatedrális
 
Az „Év Bortermelője” – 2020
A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetnek egy-egy magyarországi borrégiót. Polcain megtalálhatók az adott területek borászai által alkotott tételek, valamint itt helyezék el az Év Bortermelője elismerésben részesült szakemberek és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége  által ajánlott borokat is. Az Év Bortermelője 2020-ban Borbély Tamás badacsonyi borász, aki fiatal szakemberként nagyra értékeli a múlt tradícióit, eredményeit, de vallja, hogy szükség van a megújulásra is. Boraikat területválogatással, dűlőszelekcióval készítik, új ászokhordós érleléssel, valamint az ősi magyar szőlőfajtákkal is kiemelten foglalkoznak. Egyik meghatározó boruk a Kéknyelű, a badacsonyi borvidék ősi szőlőfajtája, amely már bekerült a kiemelkedő nemzeti értékek közé is. Egyedi karakter, nemes harmónia jellemzi, és kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. A 2020-ben díjazott Év Bortermelője kiváló borai a Borkatedrálisban is megkóstolhatók. Kövesse a Magyar Borok Katedrálisa programjait a Facebook-oldalukon: Facebook.com/magyarborokkatedralisa, és látogasson el egy jó borkóstolóra.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: szappanos.benedek@gmail.com
 
Antológia
 
Értékmentő emlékezet
(Bővített kiadás)
Szerkesztette: Sütő Linda és a Lakiteleki Értéktár Bizottság tagjai
(B/5, 272 oldal, cérnafűzött keménytáblás, ISBN 978 615 01 4797 0)
Kiadja: Lakitelek Önkormányzata – Lakiteleki Települési Értéktár Bizottság
Készült: Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: konyvek.antologia@nepfolakitelek.hu
06-76-549-045;
www.antologia.hu 
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: antologia@nepfolakitelek.hu
 
Népfőiskolai Hálózat
 
Pap Miklós Népfőiskola (Tokaj)
A tizenegy éve alakult népfőiskola névadója Pap Miklós tanár, polihisztor az idén éppen hatvanéves Tokaji Múzeum alapítója. Az értékmegőrző munkájának folytatásaként a történelmi értékeink bemutatása mellett természetesen a fő célunk a hagyományokra épülő közösségépítés, a Tokaj-Hegyalja méltán világhírű tokaji szőlő- és borkultúrájának népszerűsítése és a helyi hagyományok, értékek kutatása, bemutatása, népszerűsítése a Kárpát-medencében és a környező országokban a turizmus fejlesztése érdekében. Kiállításokat szerveztek, kiadványokat, könyveket jelentettek meg, dokumentumfilmeket készítettek. Tudományos konferenciákat rendeznek, a magyar művészeteket, népművészeti – népzene, néptánc – értékeket bemutató rendezvényeket szerveznek, ápolják a kapcsolataikat a felvidéki, kárpátaljai, partiumi magyar honfitársaikkal. A népfőiskolát a miskolci Magyar a Magyarért Alapítvány működteti. Példamutató a kapcsolatuk a Tokaji Önkormányzattal, tevékenységük támogatására ingatlant biztosított egy népfőiskolai központ kialakítására, de rendszeresen helyet ad rendezvényeiknek a város kulturális intézményeiben is. Hosszú távú együttműködésük van a stratégiai partnereinkkel, így a lakiteleki Népfőiskola Alapítvánnyal, a Nemzeti Művelődési Intézettel, a Magyar Művészeti Akadémiával, a Magyarságkutató Intézettel (honlap: Magyaramagyarert.hu).
A Pap Miklós Népfőiskola vezetője: Mankovits Tamás
Elérhetőség: tmankovits@gmail.com
 
Gyarmati Dezső Tanuszoda
 
A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodában és gyógyvizes termálfürdőben a szálló- és külsős vendégek mellett fogadják a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő nyári nyitvatartás szerint: keddtől–vasárnapig: 10.00-22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit.
 
Ligetszépe Gyógyászat
 
A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomag-ajánlatai: LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés):
négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz.
Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc); ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).
A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük. A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomag-ajánlatot tud javasolni, ennek ára 5400–7800 Ft/nap, amely a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza. Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053
 
Hungarikumok Háza
 
„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.
 
Avarok szálláshelye kemping
 

A Népfőiskola területén valamikor avarok éltek, a kemping elnevezése is erre utal. A parkosított, zárt autós és sátorhelyes kemping, melynek koncepcióját az életfamotívum adja: törzse és ágai a közlekedési felületeken, a levelei pedig a kocsiállásokban jelennek meg. A kiszolgáló egységek (mosókonyha, főzőhelyiség) mellett szalonnasütő és elektromosautó-töltő is található. A korszerű gyógyászati részleg, a jól felszerelt strand és a modern sportpályák – strandfoci, strandröplabda, rekortán, street workout pálya és senior fitness park – is biztosítja az aktív, de mégis pihentető kikapcsolódást. Az Avarok Szálláshelye Kempingbe előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni.
Bejelentkezés: 06-76-549-054
E-mail: kemping@nepfolakitelek.hu
 
Vaspatkó Lovarda

 
A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartanak díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatói felügyelettel. Délután egyéni edzéseket is tartanak külsős és szállóvendégeiknek, bértartóiknak.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: rolandkeseru33@gmail.com
 
Kincsem Fogadó
 
A Kincsem Fogadó csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. A fogadónban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy hotelclubtisza@nepfolakitelek.hu elérhetőségeken.
 
Footgolf
 
 
A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: arnoldmolnar7@gmail.com
 
Az összeállítás a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: hungarikumliget@gmail.com

 
Forrás: MH
(2022.05.10.
)