Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A hagyomány és a hit megtartó ereje – EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA

Július 1–2-án szervezték meg az Ezer Székely Leány Napját. Az ünnep idén is Csíkszereda központjában kezdődött, a gyülekező csoportokat Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke köszöntötte.

A közös tánc után Csíksomlyóra vonultak a résztvevők. A Hármashalom-oltárnál szentmisén vettek részt. Ezután köszöntötte a résztvevőket Pálfalva község polgármestere, Ferencz Csaba és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.
 
A rendezvény 91-ik kiadásán a házigazda Csíkpálfalva és Csíkdelne községek nevében Ferencz Csaba polgármester elmondta: öröm számára, hogy két év után teljes pompában ünnepelhetünk. Szerinte ezzel a rendezvénnyel is »a megmaradásunkért harcolunk, hiszen ez a mi örökségünk«, mivel sokan próbálják azt állítani, hogy Székelyföld nem létezik.
Korodi Attila ünnepi beszédében azt emelte ki, hogy a mai világunkban is fontos a keresztény gyökereink, hagyományaink megőrzése.
 
Utána Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Hogy pontosan hány résztvevő volt az Ezer székely leány napján, nem tudni, idén nem volt regisztráció, szám nélküli emlékkártyákat kaptak a népviseletbe öltözöttek. A július 2-iki rendezvény szervezője a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, társszervezők: Csíkszereda Városháza, Hargita megye Tanácsa, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, támogató a Tusnád Ásványvíz RT. Az ünnepség tiszteletbeli házigazdája Csíkdelne és Csíkpálfalva közössége.
 
Forrás: romkat.ro, szekelyhon.ro
(2022.07.03.)