Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Van esélyem megölni néhány oroszt – interjú külföldi zsoldosokkal Ukrajnában

Február 27-én Zelenszkij ukrán elnök bejelentette Ukrajna Nemzetközi Védelmi Légiójának megalakítását, és meghívta a külföldi állampolgárokat, hogy jöjjenek Ukrajnába és csatlakozzanak az Oroszország elleni harchoz. A külföldi állampolgárok, akik közül sokan nem rendelkeztek katonai tapasztalattal vagy katonai kiképzéssel, követték Zelenszkij felhívását, és elözönlötték Ukrajnát. Hónapokig tartó jelentések szerint a Nemzetközi Légió alulképzett és gyakran alulfegyverzett önkéntesei között súlyos veszteségek voltak. Az eredeti cikk az ishgal.com oldalon.

(Az eredeti cikk kizárólag önkéntesekként hivatkozik a katonákra, azonban az interjúból ki fog derülni hogy zsoldosok, ezért a címet az oroszhirek.hu szerkesztői megváltoztatták.)
 
Az Ukrajnában harcoló külföldi önkéntesek valódi száma nem ismert. Márciusban az ukrán külügyminisztérium azt állította, hogy 52 országból több mint 20 ezren érkeztek, de az önkéntesek közül sokan már távoztak is. Az Ukrán Fegyveres Erőknél hivatalosan bejegyzett és nem hivatalosan működő önkéntes csoportok teljes száma szintén ismeretlen.
 
Miután felvettük a kapcsolatot a Nemzetközi Légió szóvivőjével, ajánlatot kaptunk arra, hogy négy brit, amerikai és francia önkéntessel interjút készítsünk felügyelet mellett a harkovi médiaközpontjukban. Bár a találkozó nem jött létre, sikerült tíz másik külföldi önkéntessel interjút készítenünk Ukrajnában, azzal a feltétellel, hogy ők maguk és az önkéntes csoportok, amelyekhez tartoznak, névtelenséget kapnak.
 
A cikkben használt nevek álnevek. Az általunk megkérdezett önkéntesek szinte mindegyike elmondta, hogy súlyos problémák vannak a képzéssel, az ellátással és a kommunikációval. Azt mondták, hogy az ukrán oldalon kevés előrelépés történt, és a morál alacsony.
 
“Amikor Zelenszkij önkénteseket kért, hogy jöjjenek, úgy éreztem, nem ülhetek Franciaországban és nem teszek semmit” – mondta Bastien, a francia állampolgár, aki májusban érkezett Ukrajnába. “De már több mint egy hónapja a frontvonalon vagyok. A testem elfáradt. A lelkem is fáradt. Csak levegőre van szükségem.” Bastien eredetileg a Nemzetközi Légióhoz akart csatlakozni, de miután Lvivben találkozott az ukrán védelmi minisztériummal, inkább az ukrán hadsereg egyik zászlóaljába helyezték.
 
“Négy év szolgálati tapasztalatom volt a francia hadseregben” – mondta Bastien. “Irakban voltam. Az ukránokat nagyon érdekelték a tapasztalataim, ezért egy különleges alakulat zászlóaljába helyeztek. Én vagyok az egyetlen külföldi a csoportomban”. Bastien határozatlan idejű szerződést írt alá. “A háború végéig itt leszek.”
 
Bastien nem sokkal megérkezése után már Harkov térségében tartózkodik, és elmondása szerint a frontharcok frusztrálóak voltak. “Talán három orosz katona jut egy ukrán katonára” – mondta. “Ez, valamint az orosz tüzérség és a kazettás bombák nagyon lelassítottak minket. Alapvetően csak próbáljuk tartani a pozíciónkat”.
 
Tamaz, egy grúz önkéntes, akinek hatéves harci tapasztalata van a grúz hadseregben, szintén közvetlenül az ukrán hadsereg egyik különleges egységébe sorozták be. Tamaz az elmúlt egy hónapban a frontvonalon volt a Harkovi régióban. Saját testpáncélt és sisakot vásárolt magának.
 
“A páncél végre megérkezett a postán” – mondta. “És most le vagyok égve, amíg újra nem kapok fizetést”.
 
Tamaz azt mondja, a háború nem olyan, mint amilyennek gondolta. “Nem akarok itt meghalni” – mondta.
 
“Van egy kutyám, mielőtt eljöttem Grúziából, és folyton arra gondolok, hogy mennyire szeretném újra látni őt.” Bastienhez, a francia önkénteshez hasonlóan Tamaz is határozatlan idejű szerződést írt alá.
 
Kevesebb külföldi a fronton
 
Bastien szerint a külföldi önkéntes csoportok közül kevesen harcolnak ténylegesen a fronton. “Néha látok külföldi csoportokat, de soha nem a fronton vannak. Inkább a hátsó sorokban vannak” – mondta.
 
“A külföldieket kezdetben húspajzsként használták” – mondta Sam, egy 23 éves önkéntes az Egyesült Királyságból. Samnek nem volt korábbi katonai tapasztalata, mielőtt március végén Ukrajnába érkezett. A Nemzetközi Légió nem fogadta be, amikor jelentkezett.
 
“Azt hiszem, mire idejöttem, rájöttek, hogy elég szar ötlet egy csomó katonai tapasztalat nélküli srácot csatába küldeni az oroszok ellen” – mondta.
 
Sam nemrég csatlakozott egy másik önkéntes harci csoporthoz, amely nem kötődik a Nemzetközi Légióhoz. “Kiképzésen vettem részt, de harcot még nem láttam” – mondta. “A csoportom “átértékeli”.” Öt különböző szervezet önkéntesei hasonlóan nyilatkoztak arról, hogy csoportjaik az elmúlt hetekben visszaléptek az aktív harctól, gyakran azon önkéntesek megdöbbenésére, akik alig várták, hogy Ukrajnában harcolhassanak az orosz katonák ellen.
 
“Nagyon kevés egység hajlandó újra előretolni a vonalakat” – mondta Shaun, a kanadai hadsereg 30 éves veteránja, aki júniusban érkezett Ukrajnába.
 
“A legtöbbjük kiégett vagy kiirtották őket. Félnek vagy fáradtak. Én egy önkéntesekből álló egységgel vagyok, akik nagyon lelkesen harcolnak. Mindannyian a harcra vágyunk. De az ukrán csapatok keményen rángatják a gyeplőt, mert nem akarják túlságosan megzavarni a dolgokat. Szerintem ez azt jelenti, hogy az ukrán hadsereg kezd kiégni. Elveszett a lendület. Ami pihenésnek és újraindításnak indult, az statikus vonallá változott.”
 
Shaun később érkezett, mint sok önkéntes, és elmondta, hogy figyelmeztették a szervezetlenségre a hadsereg és az önkéntes csoportok között. “De ez nem jelenti azt, hogy nem volt elképesztő, amikor ideértem és magam is láttam” – mondta.
 
“Azoknak az egységeknek, amelyeknek páncéltörő fegyverekre van szükségük, nincsenek, míg azoknak az egységeknek, amelyeknek nincs rájuk szükségük, vannak. Az itteni klaszterfuck szintje extrém.”
 
“Feltételezem, hogy az emberek nem ezt a történetet akarják hallani, de a szakadék aközött, ahogy a háborút a médiában mutatják, és a valóság között elég nevetséges” – mondta Sam, a 23 éves önkéntes az Egyesült Királyságból.
 
“A kiképzés és a szervezettség hiánya… Egy ideig egy kórházban dolgoztam, ami frusztráló volt, mert a repeszsérüléseken kívül a legtöbb sérülés a baráti tűz miatt volt.”
 
“Valószínűleg a sérülések több mint felét baráti tűz okozta” – erősítette meg Steve, egy amerikai, aki február óta önkéntes katonai és egészségügyi kiképzőként dolgozik. Steve megdöbbent az Ukrajnának adományozott katonai segélyek rossz kezelése miatt.
 
Harcoltam a Közel-Keleten és Afrikában, és még soha nem láttam ilyen szintű korrupciót.
 
“Acéllemezeket [a lövések visszaverésére alkalmas páncéllemezek helyett] kaptak a háromnapos kiképzésben részesülő frontkatonák. Néhány srácot csak egy-egy puskával küldték ki, és 120 lőszert kaptak. A parancsnokuk és én könyörögtünk a felsőbb parancsnokságnak, hogy ne küldjék ki a srácokat, főleg nem ilyen felszereléssel, de nem hallgattak ránk.”
 
Több mint kétezer ukrán katonát képeztem ki, és szerintem már legalább a fele meghalt.
 
Bár a nyugati kormányoktól és a magán segélyszervezetektől ömlöttek a katonai felszerelések és a civil segélyek, az általunk megkérdezett ukrajnai források mindegyike azt mondta, hogy a segélyek jelentős részét ellopták.
 
“Mind a polgári, mind a katonai segélyek eltűnnek” – mondta Mike, egy önkéntes katonai kiképző az Egyesült Királyságból.
 
“Ebben az országban korrupciós probléma van, ami elkerülhetetlenül kihat a háború kimenetelére.”
 
“Abszolút mindent – Javelin rakétákat, más rakétákat, járműveket, puskákat, lőszert, gránátokat – elloptak. És ez a határ mindkét oldalán ez történik. Sok mindent ellopnak már Lengyelországban, de biztosan megtörténik, amikor Ukrajnába is eljut”.
 
A korrupció és a segélylopás az ukrán katonákat exponenciálisan jobban érinti, mint a külföldi önkénteseket. Az ukrán hadsereg minden egyes egységének katonái, akikkel beszéltünk, arról számoltak be, hogy sok férfi nem kap testpáncélt. Az egységek jármű-, fegyver- és lőszerhiánnyal küzdenek.
 
“Mi jobban állunk, mint az ukránok, mert a legtöbb dolgot magunk tudjuk beszerezni” – mondta Shaun, a kanadai önkéntes.
 
“Mi magunk vesszük a saját benzint, a saját fejadagot. Az én csoportom nagy önkéntes csoporttól vásárolja a fegyvereinket. Ez az önkéntes csoport, amely nem nyugati országból származik, az Ukrajnába érkező katonai segélyből lopta a fegyvereket, amelyeket nekünk és más csoportoknak ad el.”
 
A Grúz Nemzeti Légió
 
A Grúz Nemzeti Légió 2014-ben alakult, amikor grúz önkéntesek érkeztek, hogy Ukrajna oldalán harcoljanak a Donbassz háborúban. Állításuk szerint több mint 1000 önkéntesük van, köztük számos nem grúz külföldi. Az egység katonailag jobban felszerelt, mint az ukrán hadsereg bármely egysége vagy önkéntes csoport, amellyel beszéltünk.
 
Amikor Zaporizzsjában meglátogattuk a Grúz Nemzeti Légiót, azt mondták nekünk, hogy ukrán rögzítőnknek és tolmácsunknak a város egy semleges pontján kell kitennie minket. A Grúz Nemzeti Légió harcosai ezután a bázisukra szállítanának minket.
 
“Nem fogadhatunk ide olyan ukránokat, akiket nem ismerünk” – mondta a parancsnokuk, Mamuka Mamulashvili. “Lehet, hogy kiszivárogtatják a helyzetünket az oroszoknak”.
 
A Grúz Nemzeti Légió néhány önkéntesét SCAR puskákkal szerelték fel. A bázison belül volt egy polcnyi kis drónjuk, amelyek nagyra becsültek, mert képesek felkutatni az orosz állásokat, hogy az ukrán tüzérségi egységek célba vehessék őket. Interjút készítettünk a Grúz Nemzeti Légió egyik tisztjével, amint egy Autel drónt tesztelt, amelyet 30 mm-es gránátlövedékek ledobására alkalmas tartozékkal szereltek fel. Amikor megkérdeztük, miért döntött úgy, hogy Ukrajnába jön, egy pillanatra abbahagyta a munkát, és a kamerába nézett. “Grúziában nem tudok harcolni az oroszok ellen, ezért itt harcolok ellenük” – mondta.
 
Miután megnézte néhány újságírói munkámat, a grúz Nemzeti Légió tisztje dühös és gyanakvó lett. “Ön az örményeket támogatja” – mondta vádlóan.
 
“Nem, én csak a karabahi háborúról tudósítottam” – mondtam, utalva arra a háborúról szóló tudósításomra, amelyet Azerbajdzsán – Törökország jelentős támogatásával – indított a karabahi örmények ellen 2020-ban.
 
“Nem, te az örményeket támogatod” – mondta. Azzal kezdett érvelni, hogy Azerbajdzsán területi jogai a vitatott karabahi enklávéhoz abszolútak. A Grúz Nemzeti Légió önkéntes katona orvosa, egy amerikai veterán ült mellettünk, zavartan és kényelmetlenül nézett. Mivel nem akartuk, hogy a helyzet tovább romoljon, úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk a Grúz Nemzeti Légió bázisát. Az egyik járművük követett minket, amíg el nem hagytuk Zaporizzsja városát.
 
Az ultranacionalista és neonáci jelenlét
 
Bár Nyugaton sokan gyorsan orosz propagandának minősítették a neonáci fegyveres csoportok ukrajnai jelenlétét, e csoportok helyszíni jelenléte tagadhatatlan.
 
Számos nyugati önkéntes csatlakozott ukrán nacionalista zászlóaljakhoz, köztük a Jobboldali Szektorhoz, az Azovhoz és a Kárpáti Szicshez kötődő csoportokhoz.
 
“Amikor Kijev környékén jártam, és egy szélsőjobboldali Azov-csoportot képeztünk ki. És ott rengeteg horogkeresztet és náci szimbólumot láttunk” – mondta Steve, az amerikai katonai és egészségügyi kiképző.
 
“Emlékszem, hogy végigjártam az alakzatot, és azt kérdeztem: “Ez egy kibaszott SS-logó volt?” A tolmácsom megmondta az Azovos srácoknak, hogy vegyék le a náci cuccokat, de ők nem akarták. Ezért azt mondtam a felsőbb parancsnokságnak: ‘Jönnek majd az emberek, és segítséget nyújtanak nekünk, és amint meglátják azokat a kibaszott jelképeket, végük van. Semmi mást nem kapunk tőlük.””
 
A Jobboldali Szektor egy szélsőjobboldali ultranacionalista politikai szervezet, amelyet 2013-ban alapítottak. “Egy önkéntes zászlóaljjal vagyunk, amely a Jobboldali Szektor mellett harcol” – mondta Tim, egy 33 éves floridai önkéntes harcos.
 
“És a következőket tudom. A Jobboldali Szektor nyíltan elutasítja a nácizmust és a rasszizmust. Mellesleg a “náci” szóval a liberálisok annyira aljas módon visszaéltek, hogy én már lakmuszpapírként használom. Mert szerintük Noam Chomskytól jobbra bárki neonáci.”
 
2022 februárja óta a Jobboldali Szektor hivatalos weboldalán és közösségi média fiókjain megjelenő tartalmak meglehetősen jóindulatúak. A Jobboldali Szektor Facebook-oldalának korábbi bejegyzései azonban az ukrajnai bevándorlók, az LMBT közösség és a muszlimok ellen uszítanak. A Jobboldali Szektor a hivatalos weboldalán fotókat tett közzé egy 2018-as, a Kárpáti Szics-szel közösen tartott gyűlésről, amelyet Ungváron tartottak. A szurkolók náci jelvényekkel ellátott zászlókat tartanak a képeken.
 
“A megalkuvás nélküli harc eszméi égnek a fiatal szemekben és adrenalint bocsátanak ki. A nacionalisták mindenkinél jobban ismerik a kiontott ukrán vér árát” – írta a rendezvényről a Jobboldali Szektor.
 
A Kárpáti Szicset 2014-ben alapította Oleg Kucin, az ukrán ultranacionalista Szvoboda párt katonai egységének, a Szvoboda Légiónak az alapítója. Májustól a Kárpáti Szics önkéntes alakulat hivatalos katonai egységként az ukrán belügyminisztérium alá tartozik. Kucint júniusban Izjumban ölték meg az orosz erők.
 
A Kárpáti Szicshez számos külföldi önkéntes csatlakozott. A csoport nemrégiben emléktáblát helyezett el Landes Sébastien Lionel André, Jacques, egy 28 éves francia Kárpáti Szics önkéntes tiszteletére, akit az orosz erők öltek meg. Bastien a francia önkéntes, Jacques barátja azt mondja, nem hiszi, hogy a csoport rasszista lenne. “A zászlóaljban kisebbségek is harcolnak” – mondta. Arra a kérdésre, hogy tudtak-e a Kárpáti Szics háború előtti náci szimbólumok iránti vonzalmáról, Bastien nem válaszolt.
 
Oleg Kucin
 
A Jobboldali Szektorhoz hasonlóan a Kárpáti Szics által a hivatalos Facebook-fiókjukon közzétett tartalmak is jelentősen eltértek 2022 előtt. A náci szimbólumok láthatóak az egyenruhákon, zászlókon és falakon. Az egyik 2016-os fotón Oleg Kucin, a Kárpáti Szics alapítója egy olyan pólót visel, amelyen a náci Reichsadler megformálása látható.
 
“Igen, zavar, hogy neonácik vannak itt” – mondta Shaun, a kanadai önkéntes. “De nincs az arcomban, úgyhogy megpróbálok nem gondolni rá.”
 
Shaun és a többi önkéntes, akikkel beszéltünk, azt mondták, hogy a háború végéig Ukrajnában akarnak maradni.
 
“Úgy gondolom, hogy az önkéntesek változást hoznak” – mondta Shaun. “Legalábbis néhányan közülünk igen. A háború pedig új értelmet ad az életnek. Van benne romantika. Amikor ennyi halált és pusztulást látsz, leülsz és értékeled az élet egyszerű dolgainak szépségét. Ráadásul van esélyem megölni néhány oroszt.”
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.07.28.)