Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Junge Welt: a Nyugat gazdasági háborúja visszafele sült el és jót tesz Oroszországnak

Alapvetően Washingtont nem érdekli, ha Oroszország megnyeri a háborút Ukrajnában, mert az USA-nak sikerült kiiktatnia a szankciókkal konkurenciáját Európában, különösen Németországban.

 
A Nyugat által Oroszország ellen indított gazdasági háború visszafele sült el és sok jót hozhat az országnak – állítja Michael Hudson volt Wall Street-i pénzügyi szakember a Junge Welt c. német hírportálnak.
 
„A Nyugat szankciói nagyszerűek Oroszország számára. Minden ország, amelyet amerikai szankciók fenyegetnek, kénytelen önállóvá válni” – mondta Hudson a szombaton megjelent interjúban.
 
„Ahelyett, hogy német autókat importálna, Oroszország most Kína felé fordul, hogy fejlessze saját autóiparát. Oroszország most nagyon gyorsan halad afelé, hogy a nyugati gyártmányoktól való függőségét saját hazai termeléssel váltsa ki.”
 
Hudson szerint Oroszország a nagy haszonélvezője Németország energiaembargó terveinek. Minél kevesebb gázt ad el Oroszország, annál több pénzt keres – jelentette ki, utalva az egekbe szökő energiaárakra, amelyek az orosz export csökkenésével párhuzamosan nőnek.
 
Az orosz gazdaságot célzó szankciók nem tudták destabilizálni a nemzeti valutát, a rubelt sem, és felgyorsították a dollármentesítési folyamatot – mondta az elemző.
 
“Már az ukrajnai háború előtt is voltak erőfeszítések a dollármentesítésre [mégis] senki sem számított arra, hogy a folyamat ilyen gyorsan elindul… De […] Washington befagyasztott minden dollárban és euróban vezetett számlát, így Oroszországnak ki kellett lépnie a dollárrendszerből. És ez segített az orosz rubelnek. A nyugati szankciók mögött az volt a szándék, hogy összeomoljon a rubel, hogy az orosz import drágább legyen…
 
Ehelyett az orosz kormány ellenkezett, és úgy döntött: nem euróban és dollárban fizetnek nekünk az olajért, a gázért, a titánért és az alumíniumért, hanem a Nyugat rubelben fog fizetni. És így a rubel felértékelődött.
 
Joggal mondhatjuk, hogy a Nyugat lábon lőtte magát.
 
Hudson ugyanakkor megjegyezte, hogy “a legnagyobb haszonélvezője” annak, hogy Oroszországot szankciókkal terhelték, Washington. Ennek oka, hogy Európa, amely nagymértékben függ az orosz energiától, egyidejűleg energia- és élelmiszerválsággal szembesül, így nemigen tud más ügyekre figyelni.
 
“Alapvetően Washingtont nem érdekli, ha Oroszország megnyeri a háborút [Ukrajnában], mert az USA-nak sikerült kiiktatnia a konkurenciáját Európában, különösen Németországban”.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.08.08.)