Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Székelyföld nem létezik – ezzel indokolták a román képviselők, hogy miért nem támogatják a versenyt

A marosvásárhelyi költségvetésből nem támogathatjuk egy nem létező régió körversenyét – indokolták a román Nemzeti Liberális Párt képviselői, hogy miért nem vettek részt a helyi önkormányzati képviselő-testület kedd reggeli rendkívüli ülésén. A napirendi pontok között a Székelyföld Kerékpáros Körversenynek biztosított támogatás megszavazása szerepelt.

A cirkusz már hétfő este elkezdődött, amikor a Nemzeti Liberális Párt közleményben foglalt állást a kedd reggeli marosvásárhelyi képviselő-testület soron kívüli ülésének második napirendi pontja kapcsán, amely arról szólt, hogy a Székelyföld Kerékpáros Körversenyt szervező Intersport Egyesületet 80 ezer lejjel támogatják az esemény lebonyolításában.
 
A liberálisok megyei elnöke, Ciprian Dobre által aláírt közleményben az áll, hogy a párt képviselői nem vesznek részt az online ülésen, és arra biztatják a többi tanácsost is, hogy ne szavazzák meg a határozattervezetet.
 
Az online ülésen, a napirendi pont megszavazása előtt Portik Vilmos alpolgármester arról beszélt, hogy az Instersport Egyesület pályázatot nyújtott be a többi egyesülettel közösen, a támogatásokat megítélték, és ezek jegyzékét a tanácsosok már egyszer megszavazták. Amikor azonban a szerződéskötésre került sor, akkor derült ki, hogy az egyesület Csíkszeredába van bejegyezve, ezért szükséges most partneri szerződést kötni velük. Az alpolgármester hangsúlyozta: a szigorú pályázati feltételeknek megfeleltek, így érdemes támogatni őket.
 
Claudiu Maior, a liberálisok szlogenjét ismételgette: Székelyföld nem létezik, és így nem lehet egy rendezvényt ezzel a névvel illetni. Azt is kifogásolta, hogy sürgősségi napirendként van szavazatra bocsátva, nem értve, hogy miért sürgős ez.
 
A Szabad Emberek Pártjának (POL) képviselője, Adrian Muresan arról beszélt, hogy a POL sajnálja, hogy a liberálisok etnikai kérdésként tekintenek erre a támogatásra, hiszen nyilvánvaló, hogy létezik Székelyföld, ezt senki nem vonhatja kétségbe, de ők azzal nem értetnek egyet, hogy preferenciálisan támogassanak egyes egyesületeket, amelyek ráadásul nem marosvásárhelyiek.
 
Frunda Csenge RMDSZ-frakcióvezető csodálkozott, hogy a liberális tanácsosok Székelyföld létezésének tagadására hivatkozva maradtak távol a tanácsüléstől, majd emlékeztetett mindenkit, hogy tavaly ezt a körversenyt ugyanígy hívták, és akkor 17 marosvásárhelyi tanácsos szavazta meg az esemény támogatását.
Kiemelte: húsz csapat vesz rész, tíz országot képviselve, nemzetközi jellegű a rendezvény, és azért is fontos támogatni, mert minőségi, áthalad Marosvásárhelyen.
 
A szavazáshoz kétharmados többség kellett, ez 12 képviselőt jelent, míg az RMDSZ-nek csak 11 tanácsosa van. Hozzájuk „társult”, igennel szavazva Pápai László, a Szabad Emberek Pártjának önkormányzati képviselője is. Az ülésen résztvevő román tanácsosok tartózkodtak vagy nemmel szavaztak.
 
Marosvásárhely így 80 ezer lejjel támogatja a Székelyföld Kerékpáros Körverseny megszervezését. Korábban Maros Megye Tanácsa 55 ezer lejes támogatást ítélt oda ugyanennek a rendezvénynek.
 
Ma szerdán Marosvásárhelyről indul és Csíkszeredába érkezik a körverseny második szakasza. A harmadik szakasz csütörtökön Csíkszeredából rajtol, a versenyzők pedig Kézdivásárhelyt és Kovásznát érintve érkeznek meg Sepsiszentgyörgyre. A negyedik versenynapon, pénteken 144 kilométeres táv vár a versenyzőkre, akik Sepsiszentgyörgyről indulva Bölönön, Baróton, majd Székelyudvarhelyen is áthaladva érkeznek meg Hargitafürdőre. A körverseny ötödik és egyben utolsó, szombati szakasza a kerékpárosokat Székelyudvarhelyről vezeti Gyergyószentmiklóson át Csíkszeredába.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2022.08.09.)