Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Román feliratokat követelnek a Hunyadi János-szoborra és a református kollégiumra

Nyílt levélben szólította fel a Maros Megyei Prefektusi Hivatal a marosvásárhelyi városházát, hogy tartsa be a törvényt, és helyeztessen el román feliratot a Bolyai Farkas Gimnáziumnak is otthon adó református kollégium épületére, valamint a Hunyadi János-szobor talapzatára. Az iskola ügyében, az épület tulajdonosával, a református egyházzal már korábban is leveleztek.

A nemzeti liberális párti Mara Togănel Maros megyei prefektus által vezetett hivatal hétfőn késő délután juttatta el a nyílt levelet a sajtó képviselőinek. Ebben az áll, hogy a 2004-ből származó 500-as törvény értelmében a közérdeklődésre számot tartó idegen nyelvű szöveget minden esetben román fordítással együtt kell közzétenni.
Ezen törvény elírásai alapján a prefektúra azt kéri a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivataltól, hogy a nemrég felavatott Hunyadi János-szoborra írja fel román nyelven is a törökverő hadvezér nevét.
 
Mint ismert, a szobor talapzatán csak a latin név: Johannes de Hunyad szerepel. A prefektus azt is követeli a városházától, hogy a Bolyai Farkas Gimnáziumnak is otthon adó, a református egyház tulajdonában levő épületen is legyen kétnyelvű felirat. Ott jelenleg csak azt írja, hogy Református Kollégium mellette pedig az évszám, amikor építették.
 
Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere a kérdés kapcsán elmondta: kihelyezik három nyelven: románul, magyarul és angolul a Hunyadi-szobor mellé a tájékoztató szöveg, amelyből kiderül, hogy kit ábrázol a szobor, hiszen a várban kapott helyet, ahol több turista is megfordul.
„A talapzaton szereplő latin név törvényes, hiszen a műemlékek esetében a feliratozás lehet latin is” – részletezte.
 
Korában a Székelyhonnak Soós Zoltán azt mondta, hogy azért választották a latin elnevezést, mert a korai feljegyzésekben Hunyadi János ezen a néven szerepelt, a román megnevezése: Iancu de Hunedoara csak a XIX. századi iratokban kezdett szerepelni.
 
A református kollégium épületének feliratával kapcsolatban a polgármester azt mondta, hogy ez nincs a város tulajdonában, az ugyanis a református egyházé. Ezért a prefektúrának küldött válaszlevélben azt fogják kérni, hogy az Erdélyi Református Egyházkerületnek továbbítsák az épület feliratozására vonatkozó kérésüket.
 
A Bolyai Farkass Gimnáziumnak és a Marosvásárhelyi Református Kollégiumnak otthon adó, jelenleg felújítás alatt levő épület az Erdélyi Református Egyházkerület Tulajdonában van.
 
A Maros megyei prefektúra a püspökségnek már július 5-én írt egy levelet, amelyben azt kérik, hogy az épület homlokzatára, ahol jelenleg a Református Kollégium felirat áll, írják fel románul is az elnevezést.
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke július 14-én keltezett  válaszában ez áll:
 
A kulturális minisztérium jóváhagyása és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által kiadott építkezési engedély értelmében is az épületet az eredeti formájába állítják vissza, restaurálják. A hivatalos iratok szerint az épületen a Református Kollégium felirat állt és az évszám. A Református Kollégium felirat nem egy oktatási intézmény hivatalos neve, hanem a korabeli fényképeken látható korhű felirat.
Ami az épületben működő két oktatási intézményt illeti, a püspök emlékeztet, hogy jelenleg minden törvényes keret nélkül használják az épületet, mert a marosvásárhelyi városháza és a püspökség közötti szerződés még 2011-ben lejárt.
 
A két oktatási intézmény hivatalos megnevezése, a törvényes előírások szerint fel lesz tüntetve a főbejáratnál, miután az oktatási intézmények megszerzik a szükséges engedélyeket, szintén a törvény alapján – szögezte le Kató Béla püspök.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2022.08.11.)