Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken

A brüsszeli szankciók által súlyosbított energiaválság nemcsak az energiahordozók árát repítette az egekbe, hanem elérhetőségüket is megnehezítette – olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium mai közleményében.

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a MOL átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen hazánk több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik.
 
A szállításban augusztus negyedikére ütemezték a rendes hónapváltási leállást. Magyar közbenjárásra, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát. Így a szállítás tegnap megkezdődött, és az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság vezetéken Magyarországra is.
 
A háborús helyzetben előállt, brüsszeli szankciók által súlyosbított energiaválság nemcsak az energiahordozók árát repítette az egekbe, hanem elérhetőségüket is megnehezítette, időről-időre korlátozhatja. Magyarországon a biztonságos ellátáshoz több hétre elegendő tartalék áll rendelkezésre kőolajból. A kormány számos intézkedéssel tesz azért, hogy a magyar családok minden nehézség ellenére se szenvedjenek hiányt áramból, gázból és üzemanyagokból.
 
Forrás: a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztályának közleménye
(2022.08.11.)