Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Amerika bokán lőtte Európát a szankciókkal, míg ők jót nevetnek magukban

Miközben az oroszok alig érzi a hatását a szankcióknak, addig Európának össze kell húznia a nadrágszíjat.

Európát egyre mélyebben sújtják a szankciók miközben az oroszok köszönik jól vannak. És ahogy mondják érdemes oda költözni, mert télen lesz fűtés is. A V4NA saját tapasztalatokat gyűjtött a szankciók hatásairól Oroszországban.
 
Az elmúlt napokban egyre több kritika érte a nyugati szankciókat, amelyeket Oroszország ellen vetettek be, mint valami titkos fegyvert. A büntetőintézkedések jobban ártanak az egész világnak, mint annak az országnak, amely ellen irányulnak Gertrud Traud, a Landesbank vezető közgazdásza szerint. Néhány nappal Később Marine Le Pen is azt hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni intézkedéseknek semmi haszna, csak az európai népek szenvednek tőle.
 
Hogyan működnek a szankciók Oroszországban?
 
A Nyugat a saját értelmezése szerint vezette be a szankciókat, az orosz viszonyok ismerete nélkül. Legalábbis ezt kell feltételeznie annak, aki Oroszországba utazik, hogy meggyőződjön a szankciók működéséről. Nem voltak prekoncepcióink, amikor mi is elutazunk oda, bár hittünk benne, hogy a szankciókat tényleg bevezették, és azok működnek is. Általánosságban kijelenthető, hogy a szankciókat a hétköznapokban apró nehézségeken túl nem érezték meg az orosz társadalomban. A nyugati civilizációra jellemző, hogy elhitte, a McDonald’s látványos távozása térdre kényszeríti Oroszországot. Elmaradt a nagy áttörés.
 
Oroszországból kivonuló cégek többféle stratégiát követtek. Csak kevés cég választotta a McDonald’s utat, a többségük köztes megoldásokat mellett döntött. Az amerikai étteremlánc úgy döntött, hogy minden tevékenységgel felhagy Oroszországban és azonnal távozik. Az amerikaiak titkos fegyvere azonban rosszul sült el. Nagyon gyorsan kiderült, hogy az oroszok know-how másolásban a kínaiakkal versenyben világelsők lehetnek. Úgy nyúlták le a McDonald’s ételeket előállító és forgalmazó hálózatát, hogy az orosz emberek észre sem vettek semmilyen minőség javulást. A Vkuszno – i tocska végérvényesen elfoglalta a McDonald’s helyét Oroszországban. Jegyezzük meg a rossz krumplitermés miatt egyes éttermeikből jelenleg hiányzik a süt krumpli. Valószínűleg egy amerikai gyorséttermeken szocializálódott, elkényelmesedett, rossz testtömeg-index-szel bíró ember hihette, hogy a három évtizede még jegyrendszerben vásárolni tudó oroszokat egy alsóbbrendű étteremlánc elvesztése súlyosan érinti. Aki nem próbálta, hogy jegyre egyik nap tejet, másik nap kenyeret, harmadik nap húst vásárolhat – mert akkor élelmiszer hiány volt – csak az hiheti el, hogy ez beválik.
 
A cégek egy másik csoportja úgy távozott Oroszországból, hogy nem távozott. Ennek is van kétféle módja, az egyikben több divat cég is jeleskedik. Azok ott maradtak Oroszországban, de állítólag nem lehet beszerezni a termékeket. Állítólag. Több módja is van, hogy hozzájuss a hőn áhított márkás táskához, divattermékhez. Egyes orosz források szerint csak egy telefon, és máris házhoz szállítják. Mivel ezt nehéz ellenőrizni egy szállodai szobából, így ezt hagyjuk meg mendemondának. A másik módja, hogy Isztambulban, Dubajban, Antaljában vagy Szerbiában szerzi be ezeket bármely orosz állampolgár. Akinek erre van igénye, annak van pénze egy félnapos kiruccanásra is. Ezek a cégek tehát ottmaradtak az orosz piacon, és foglalják megszerzett piaci pozícióikat. A híres GUM áruházban nem találni kiadó üzlethelyiséget, mert minden nemzetközi márka továbbra is tartja a helyét.
 
Vannak azok a cégek, amelyek óvatosan lavírozva ott maradtak az oly gyűlölt Oroszországban. Utálják, de még jól jöhet annak az országnak a vásárlóereje, ahol csak a fővárosban annyian élnek, mint két Szlovákia. A francia Auchan hirdetéseivel találkozni a Russia1 csatornán a KFC és a BurgerKing mellett. A Russia1 a hivatalos kormányzati vagy nevezzük finomabban állami csatornának. Ezen a csatornán láttuk a cseh Kozel hirdetését is.
 
És akkor jöjjön a minden idők legnagyobb szemfényvesztő szankciója, a Coca-Cola modell. A Coca-Cola kétszer is bejelentette, hogy csatlakozik a szankciókhoz, másodjára már nagyon komolyan kijelentették, hogy most aztán tényleg vége, amint a készletek elfogynak nincs több Coca-Cola. Az orosz külügyi szóvivő erre csak annyit reagált, hogy vajon ezentúl mivel tisztítják majd meg a rozsdás szeget Oroszországban.
 
A történethez hozzátartozik a 12-13 milliós Moszkvában még augusztus elején is meg lehetett venni a Coca-Colát még a metró bejáratánál is, de a Moszkvától alig 50 km-re lévő kis közértben is ott volt a polcokon.
 
Tehát a Coca-Cola távozott, de egy időre még bebiztosította piaci helyét a rendszerben. Nyilván ott kellett volna már gyanút fognunk, hogy az a cég, amelyik kétszer is bejelenti, hogy na most aztán tényleg vége, ott valami nem stimmel.
 
Többször, több médium is megírta, hogy üresek a polcok Oroszországban. Az sem baj, ha ezt sem vesszük készpénznek. A valóság az, hogy vannak ellátási gondok néhány termékből, de valójában a hiány nem fájó. Mondhatjuk, hogy az oroszok észre sem vették, esetleg annyit éreztek meg, hogy kedvenc márkájuk helyett egy másikat kellett vásárolni.
 
Alig két hete látott napvilágot egy orosz reklámfilm, hogy miért érdemes Oroszországba utazni vagy odaköltözni, és a szép lányokon túl az egyik vonzerőként egy utalással azt sejtetik, hogy Oroszországban lesz fűtés télen. Ez feltehetően így is lesz. Nyáron viszont a légkondicionált helyiségek okozhatnak gondot, mert oroszok hajlamosak túlzásokba esni, és amikor kint a hőmérő több mint 30°C-ot mutat, ők akkor is 18°C-ra hűtik a közértet is.
 
Miközben az oroszok alig érzi a hatását a szankcióknak, addig Európának össze kell húznia a nadrágszíjat. Amerika bokán lőtte Európát a szankciókkal, míg ők jót nevetnek a markukba.
 
Forrás: V4NA
(2022.08.11.)