Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kolozsváron megáldották a felújított Szent Mihály-plébániatemplomot

Ünnepi szertartás keretében áldották meg szombat délelőtt négy évnyi felújítási munkálatok után az eredeti szépségében pompázó kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomot. A rendezvényen számos erdélyi és magyarországi egyházi és világi személyiség vett részt.

A kincses város főterén álló, több mint hétszáz éves, zsúfolásig megtelt római katolikus templom ünnepi eseményén jelen voltak a magyar és a román testvéregyházak képviselői.
 
A református egyházat Kató Béla püspök, az unitárius egyházat Kovács István püspök, az evengélikus-lutheránus egyházat Fehér Attila esperes, a román görög katolikus egyházat pedig Claudiu Lucian Pop Kolozsvár görögkatolikus püspök képviselte. Mind a román, mind a magyar kormány képviselői is eljöttek Kolozsvárra.
 
A román kormány részéről Cseke Attila fejlesztésért és közigazgatásért felelős miniszter, valamint Victor Opaschi vallásügyi államtitkár vett részt, míg Budapestről Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője érkezett a kolozsvári ünnepségre. Jelen volt László Attila RMDSZ-szenátor, Csoma Botond parlamenti képviselő, illetve Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő. A magyar kormánypárt részéről Nacsa Lőrinc és Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselők jöttek el a kincses városba, a helyi magyar főkonzulátust a nemrég kinevezett főkonzul, Grezsa Csaba képviselte. Részt vett az eseményen a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Gergely Balázs is.

A környék római katolikus papságának jelenlétében megtartott ünnepi szentmiséjében Kovács Gergely gyulafehérvári érsek a kolozsvári Szent Mihály-templomot Erdély kiemelkedő templomának nevezte, melynek hétszázéves történelme során falai között három erdélyi fejedelmet választottak és ötven országgyűlés helyszíne volt. E hajlék nem csak őseink hitét szimbolizálja, akik megépítették és belakták, hanem a mi hitünket meg: a templom a vallási élet központjának a helyszíne. A templom kapaszkodási pont az Isten és az ember között – fogalmazott ünnepi szentbeszédében a gyulafehérvári érsek.
Az ünnepi szentmise keretében a templom oltárának a szentelését a spanyol származású Miguel Maury Buendía pápai nuncius, a Vatikán bukaresti nagykövete végezte el.

A templom négyéves felújítási munkálatait összefoglaló beszédében László Attila főesperes-plébános elöljáróban felsorolta pap elődei áldozatos munkáját, akik hosszú évekkel ezelőtt indították el a felújítási munkálatokat. Kiemelte a 2017 decemberében elhunyt Kovács Sándor főesperes szerepvállalását, aki a pályázó cég megbízásával indította útjára a sokéves folyamatot. Őt követte Veres Stelian kanonok és Kémenes Lóránt Zoltán plébános, akik a maguk során egy-egy újabb fontos lépcsőfokkal járultak hozzá a templomfelújításhoz. Tőlük vette át a munkafolyamat felügyeletét a koronavírus-járvány nehéz esztendejében, 2020 augusztusában László Attila főesperes, akinek az irányítása alatt befejeződött a ,,második félidő”.
 
A Szent Mihály plébánia vezetője beszédében név szerint sorolta fel több tucat munkatársát, akik a templomrestauráció különböző fázisából vették ki részüket, és maradandó munkát alkotva hozzájárultak Erdély leghíresebb római katolikus templomának kívül-belül történő felújításához.
 
Csák János budapesti miniszter ezzel a mondattal kezdte beszédét: aki nem becsüli meg a múltját, az a jövőjét is semmibe veszi. A magyar tárcavezető szerint a kolozsvári Szent Mihály-templom történetében egymásba fonódik az egyetemes kereszténység és a magyar sors. A magyar kultúra megtartó hatásáról szólva, a budapesti politikus úgy fogalmazott, múltunkban, jelenünkben és jövőnkben meghatározó szerepe van a templomnak és iskolának. Nekünk elsősorban a jövőnkre kell gondolnunk. Őseink is azt várják el tőlünk, hogy megőrizzük az általuk ránk testált örökséget, amit a következő nemzedékeknek kell tovább adnunk.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2022.08.13.)