Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Olasz hazafiak: le kell zárni az olasz kikötőket a migránsokat fuvarozó civil szervezetek elől

Január óta 45 664 migráns érkezett Olaszországba, akik közül csak nagyon keveset sikerült visszaküldeni az uniós határokon kívülre. Az olasz baloldal bukása utáni választási kampányban kulcsszerepet játszik az, hogy az egyes szövetségek hogyan lépnének fel az egyre kezelhetetlenebb migránskrízis ellen.

Az Európai Unióba érkező migránsok száma 86 százalékkal nőtt január és július között az előző év azonos időszakához képest – közölte az európai határvédelmi ügynökség. A Frontex jelentése szerint csak júliusban 63 százalékkal, 34 570-re nőtt a számuk az előző évhez képest. Összességében 155 090 migráns érkezett az EU-ba januártól júliusig. Az ügynökség kiemeli, hogy ezekben az adatokban nem szerepelnek az ukrajnai menekültek.
 
A nyugat-balkáni útvonalon keresztül, amely továbbra is “a legaktívabb”, több mint 14 866 illegális belépést regisztráltak, ami közel háromszor több, mint tavaly júliusban. Ezen az útvonalon elsősorban szíriai, afganisztáni és törökországi migránsok érkeztek.
 
A Földközi-tenger középső mediterrán útvonalát január és július között több mint 42 500 migráns használta, ami 44 százalékos növekedést jelent a tavalyi év első hét hónapjához képest. A legnagyobb illegális migrációs nyomást jelenleg Olaszországnak kell elviselnie, ahol egyre kezelhetetlenebbé vált a migránskrízis, mert a nemrég megbukott baloldal nem törődött a határok védelmével. Emiatt a közbiztonság is egyre rosszabb állapotban van. Nem meglepő tehát, hogy a szeptember végére kiírt választási kampány központi témája a közbiztonság és a migrációs válság kezelése. A jobbközép pártok határozott üzenetet küldtek az elmúlt napokban a választóknak. Silvio Berlusconi volt kormányfő, a Hajrá Olaszország párt elnöke arról beszélt, hogy „az országunkba történő illegális beutazás nem csupán humanitárius probléma, hanem egy olyan gyakorlat, amely hosszú múltra tekint vissza, és az illegalitás számos aspektusát magában foglalja. Az illegális bevándorlás hírhedt emberkereskedelem, és komoly veszélyt jelent gazdaságunkra és biztonságunkra. Kormányom gyakorlatilag megállította, 2010-ben mindössze 4000 bevándorlóval, ma azonban ismét nagy veszélyt jelent Olaszország számára”– mondta az egykori kormányfő, majd megjegyezte, hogy Olaszország egyedül nem tud megbirkózni a főként Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkező, megszakítás nélküli áradattal. Hozzátette, hogy „Európának segítenie kell nekünk: meg kell állítanunk a partraszállásokat azáltal, hogy új megállapodásokat kötünk a Földközi-tenger afrikai országaival”.
 
A pártelnökkel egyetértve hasonló álláspontról beszélt a napokban Giorgia Meloni is, akinek pártja, az Olasz Testvérek jelenleg vezeti a közvélemény-kutatásokat. Meloni szerint „a líbiai hatóságokkal egyetértésben európai haditengerészeti missziót és “hotspotok” létrehozását szorgalmazzuk az afrikai területen. Ott a menekülteket megkülönböztetnék a gazdasági migránsoktól, az előbbieket áthelyeznék, az utóbbiakat pedig hazatoloncolnák. Ez egyrészt kemény csapást mérne az emberkereskedőkre. Másrészt a másodlagos migrációt is le lehetne küzdeni”
 
A szövetség harmadik tagja, a Liga is a migrációs válság kezelését tűzte ki egyik legfőbb célul. Matteo Salvini pártelnök és egykori belügyminiszter szerint „szükség van egy olyan miniszterre, aki kész megvédeni a határokat, tartozunk ezzel a nehéz helyzetben lévő olaszoknak”. A volt belügyminiszter hozzátette, hogy “alig várjuk, hogy visszatérjünk a kormányhoz, hogy gondoskodjunk a munkáról, a biztonságról és Olaszország védelméről”.
 
Salvini 2019 nagy részében Olaszország belügyminisztere volt, amíg pártjának az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) kötött koalíciója össze nem omlott, és szeptemberben le nem mondott posztjáról. Belügyminiszteri ideje alatt azonban Salvininek tulajdonították, hogy nagymértékben csökkentette az olasz partokra érkező illegális migránsok számát. Salvini egyik politikája ugyanis az volt, hogy lezárta az olasz kikötőket a migránsokat taxizó civil szervezetek előtt – amelyek azonban Salvini távozása után újraindították működésüket.
 
Forrás: V4NA
Fotó: archív
(2022.08.16.)