Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az első pápalátogatás Magyarországon! – RETÖRKI- Olvasószoba

Harmincegy évvel ezelőtt zajlott az a történelmi jelentőségű esemény, amelynek során először érkezett Magyarországra katolikus egyházfő. 1991. augusztus 16-án lépett hazánk földjére II. János Pál pápa.

Szent István halálának 950. évfordulóján, 1988-ban született meg a döntés a szentatya magyarországi meghívásáról. Ezt a lépést hazánk tette meg Lengyelország után másodikként a szocialista blokkból. A meghívás megtörténtét a Szent István bazilika előtti szentmisén hirdették ki az augusztus 20-ai szentmisén. Itt Paskai László bíboros jelentette be, hogy a kormánnyal közösen meghívták II. János Pál pápát Magyarországra – erről írt Nagymihály Zoltán a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos segédmunkatársa.
 
A pápa a meghívást ausztriai látogatása során kapta, amelynek alkalmával közvetlenül a magyar-osztrák határ mentén, a kismarton-darázsfalvai repülőtéren is celebrált szentmisét. Ezen több tízezer magyar hívőnek is volt alkalma részt venni. Persze „felügyelettel” tehették mindezt. A zarándokok közé az Állami Egyházügyi Hivatal bizalmi emberei segítségével több, mint 100 belügyi tiszt vegyült.
 
A Szentszék 1989. július 26-án hozta nyilvánosságra a meghívás elfogadását. Ennek köszönhetően II. János Pál, első pápaként 1991. augusztus 16-án érkezett Magyarországra. A magyar kormány képviseletében, Göncz Árpád köztársasági elnök, Antall József miniszterelnök, Szabad György házelnök, Demszky Gábor főpolgármester, továbbá a teljes Püspöki Kar, Paskai László bíboros és Seregély István egri érsek, püspökkari elnök és Keresztes Szilárd megyéspüspök köszöntötte.
 
Érdemes megjegyezni, hogy Karol Wojtyla a hetvenes években többször megfordult nálunk, többek között a a kabai cukorgyárban dolgozó lengyel munkások lelki ellátása céljából.
 
A szentatya az ötnapos látogatás során számos programon részt vett. Kezdődött mindez az Esztergomban tartott szabadtéri szentmisével. Itt tartózkodása további napjain II. János Pál Máriapócson, Szombathelyen, Pécsett, augusztus huszadikán pedig a budapesti Hősök terén is szabadtéri szentmisét mutatott be – utóbbi helyszínen kétszázezren voltak jelen. Debrecenben ökumenikus istentiszteleten vett részt; a fővárosban találkozott a tudomány és a művészet képviselőivel, a zsidó hitközségek küldöttségével, a Szent István-bazilikában a betegekkel, a Népstadionban (a mai Puskás Ferenc Stadionban) pedig a fiatalokkal.
 
A hazai eseménnyel részben egybeesett időben a Szovjetunióban a „keményvonalasok” által végrehajtott Gorbacsov-elleni puccskísérlet. Erre utalva II. János Pál úgy nyilatkozott, hogy a Mihail Gorbacsov által megkezdett folyamatnak nem szabad megszakadnia. "Könyörgök, hogy ne kerüljenek veszélybe azok az erőfeszítések, amelyeket az elmúlt években tettek azért, hogy az egész társadalom visszakaphassa szavát és méltóságát."
 
Ezzel, ahogyan korábban már sokszor, a pápa határozottan kiállt a kelet-európai népek és azok szabadsága mellett.
 

Forrás: retorki.hu

 
Fotón: Magyar földön II. János Pál, Magyar Hírlap, 1991.08.17.
 
(2022.08.16.)