Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Megkezdődött a határvadászok képzése, többszörös a túljelentkezés

Megkezdődött kedden a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban, a négyhetes, száznyolcvan tanórás képzés alatt számos ismeretet sajátítanak el a jelentkezők. Az ünnepélyes képzés indítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy kiemelte, a kormány négyezer határvadász felvételéről, illetve arról is döntött, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadászezredeket. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy már tizenkétezren érdeklődtek a képzés iránt.

Az ünnepélyes képzésindítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt, hogy a magyar rendőrség 2015 óta keményen küzd Magyarország közbiztonságáért, ezzel együtt eleget tesz a schengeni követelményeknek, védi Európa határait és a magyar államhatárt.
 
Tarcsa Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több az illegális határsértés, ebben az évben már tizenkétezer határsértőt tartóztattak fel és embercsempészet miatt ezeregyszáz büntetőeljárást kezdeményeztek, annyit, mint tavaly egész évben. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy az idén már kétszázötvennégy esetben szenvedtek balesetet a közúti ellenőrzés elől menekülő embercsempészek. Elmondta továbbá, hogy a határt védő rendőröket és katonákat idén már kétszázhatvan esetben támadták meg a migránsok és negyven egyenruhás meg is sérült. Ezek az adatok egyértelműen mutatják az illegális migráció erőszakos jellegét és növekvő tendenciáját.
Tarcsa Csaba emlékeztetett rá: a kormány négyezer határvadász felvételéről döntött, és arról is, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadászezredeket. A vezérőrnagy elmondta: már tizenkétezren érdeklődtek a határvadászképzés iránt, ebből ezer érvényes pályázatot nyújtottak be.
 
A jelöltek pszichikai, fizikai és egészségügyi felméréseken mentek keresztül, a nyírbátoriakkal együtt összesen több mint kétszáz frissen felszerelt határvadász kezdi meg tanulmányait az országban – részletezte Tarcsa Csaba.
 
Nagy István ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló határvadászezredének főkapitányi biztosa a képzésindítón arról beszélt, hogy a toborzást és kiválasztást követően öt helyszínen kezdték, illetve kezdik meg a képzést.
 
Múlt héten Szegeden kezdődött a határvadászok képzése, most pedig Nyírbátorban, Debrecenben, Orosházán és Kiskunhalason indulnak a képzések. A négyhetes, száznyolcvan tanórás képzés négy modulból áll, a tanulók rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el – részletezte az ezredes, aki arról is beszélt, hogy a határvadászok feladata a magyar államhatár sérthetetlenségének biztosítása és a jogellenes átlépések megakadályozása. Nagy István úgy vélekedett, Magyarország határának védelmére vállalkozni nemes és felemelő feladat.
 
Farkas József dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a megyében még nincs olyan mértékű illegális migráció, mint a déli határszakaszon, de tenni kell azért, hogy ez így is maradjon. Hangsúlyozta: a határvadászok jó helyre jönnek a megye sajátos elhelyezkedése miatt. Farkas József beszámolója szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 245 kilométeres a határszakasza, ebből 138 kilométer ukrán, 103 kilométer román és öt kilométernyi a szlovák. A dandártábornok kiemelte: ha elvégzik képzésüket a határvadászok és szolgálatba állnak, hatékony segítséget tudnak nyújtani a megye és Magyarország megvédésében. A végzettek Záhonyban, Beregsurányban és Csengersimán kezdhetik majd meg munkájukat.
 
A szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó háromszázezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik.
 
Forrás: hirado.hu
(2022.08.17.)