Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Nem lesz páneurópai melegfelvonulás Belgrádban

Betiltotta a szerb rendőrség az összeurópai melegfelvonulást. A Belügyminisztérium pár órával a rendelkezésre álló határidő előtt döntött úgy, hogy mégsem engedélyezi az LMBTQ közösség tagjainak, hogy szombat délután elfoglalják Belgrád központját. A séta a 2022-es Europride része lett volna. Az állam szerint biztonságpolitikai kockázatot jelentett volna a vonulás.

Ami hétfőn még kérdéses volt, kedden délutánra egyértelművé vált. A szerbiai belügyminisztérium nem engedélyezte az idei Europride szervezőinek, hogy szombat délután felvonulást rendezzenek Belgrád központjában. A törvényes határidő a tiltásra kedden 16 óra lett volna, a belügyi szervek pár órával a határidő lejárta előtt döntöttek úgy, hogy biztonsági okok miatt nem hagyják jóvá a sétát. Az indoklás szerint ellentüntetést is bejelentettek egyes csoportok arra az időpontra a szerb fővárosba, így fennállt a veszélye annak, hogy összecsapnak a felek. Emiatt a rendőrök nem vállalták a kockázatot, betiltották a melegfelvonulást.
 
Aleksandar Vucic szerb államfő már korábban bejelentette, hogy az állam megakadályozza a felvonulást, erről az ország nemzetbiztonsági tanácsa is beszélt. A végső döntés viszont a rendőrségé kell, hogy legyen – mondta a köztársasági elnök. Vucic szerint biztonsági kockázatot jelentene a mostani, Koszovó miatt is felfokozott helyzetben a séta megtartása.
 
Az Europride szervezői az egész hetes rendezvénysorozat hétfői megnyitóján egyébként azt mondták, hogy ők bármilyen döntés is születik a hatóságok részéről, mindenféleképp felvonulnak szombaton, még akkor is, ha ezzel törvénytelenséget követnek el. Szégyenteljesnek nevezték azt is, hogy Szerbia nem engedi meg a saját állampolgárainak, hogy élhessenek saját szabadságukkal és jogaikkal.
 
A szerbiai Nova S csatornának a belügyminisztérium döntésének nyilvánosságra hozatala után kijelentették: kedden 14 óra 15 perckor szóltak nekik a rendőrök, hogy nem engedélyezik a sétát. A hivatalos indoklás szerint az biztonsági kockázatot jelent. Mint fogalmaztak, egyelőre csak ennyit tudnak ők is a döntés okairól, de a jogi osztályuk már el is kezdte a fellebbezés írását. Ennek átadására 24 óra áll rendelkezésükre.
 
Goran Miletic, az Europride koordinátora hozzátette: nem mondanak le a sétáról.
 
“Meg kell tartani a felvonulást, semmi sem indokolja annak a betiltását. Egyelőre csak egy útvonalról döntött a rendőrség, nem pedig az egész séta megtartását tiltotta be” – mondta Miletic.
 
A szervezők a közösségi oldalukon azt írták, a Belgrade Pride minden rendelkezésre álló jogi mechanizmust felhasznál a döntés megtámadására. Hamarosan további információkra számíthat mindenki.
 
Mint a V4NA hétfőn megírta: a szerb államfő szerint az Alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban a rendőrség dönthet úgy, hogy nem engedi meg, hogy közterületen gyülekezzenek. Aleksandar Vucic akkor úgy fogalmazott, ha az egyenruhások úgy döntenek, hogy mégis megtiltják a vonulást, a szervezők nyugodtan fellebbezhetnek a határozat ellen, sőt az Alkotmánybírósághoz is fordulhatnak.
 
„Nem fogunk játszani és gúnyt űzni az állampolgárainkból, nem fogunk olyan hülyeségeket kitalálni, hogy a majomhimlő miatt összejöveteleket tiltunk be, nem nézzük le az embereket. Aggaszt bennünket az ország biztonsági helyzete” – mondta Szerbia elnöke.
 
Az LGBTQ+ közösség tagjai mellett korábban több szerbiai ellenzéki politikus, valamint európai uniós tisztségviselő is bejelentette, ha engedélyezi a rendőrség a sétát, ha nem, ők vonulni fognak Belgrád utcáin szombaton. Vladimir Bilcik, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője például azt nyilatkozta, pénteken ő is megérkezik Belgrádba, hogy részt vegyen az Europride-on.
 
A szerb pátriárka is megszólalt az elmúlt napokban az Europride-dal kapcsolatban. Porfirije úgy fogalmazott: teljes mértékben megérti a nép alapvetően jogos aggodalmát az olyan politikák és ideológiák durva népszerűsítése és erőltetése miatt, amelyeknek célja, hogy összedőljenek azok a pillérek, amelyekre évszázadok óta építjük identitásunkat – jelentette ki. Az egyházi vezető kiemelte: a témát “mesterségesen ránk erőltették, és teljesen ellentétes népünk értékrendjével, valamint más vallású és nemzetiségű testvéreink értékrendjével is, akikkel együtt élünk”.
 
Forrás: V4NA
(2022.09.15.)