Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Hszi: Kína és Oroszország nagyhatalomként fog együttműködni

Hszi Csin-ping kínai elnök együtt akar dolgozni Moszkvával a nagyhatalmak szerepének átvétele érdekében – mondta orosz kollégájának csütörtökön a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozóján.

“Kína kész arra, hogy Oroszországgal együtt erőfeszítéseket tegyen a nagyhatalmak szerepének átvételére, és irányító szerepet játsszon a stabilitás és a pozitív energiát töltsön be a társadalmi zavargásoktól sújtott világban” – mondta Hszi az SCO (Sanghaji Együttműködési Szervezet) vezetőinek csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.
 
Putyin hasonlóképpen méltatta a két ország között kialakult sokoldalú kapcsolatokat, különösen a kereskedelmi kapcsolatokat. Kiemelve a Pekinggel tavaly 140 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalmat, megjegyezte, hogy 2022 első felében ez a volumen 25 százalékkal nőtt, és reményét fejezte ki, hogy ez a szám az év végére elérheti a 200 milliárd dollárt.
 
Az orosz vezető megerősítette, hogy Moszkva támogatja Peking “Egy Kína” politikáját, és elítélte az Egyesült Államok provokációs kísérleteit Tajvanon és környékén.
 
Összességében azt kell mondanom, hogy az egypólusú világ megteremtésére irányuló kísérletek az utóbbi időben meglehetősen csúnyák és elfogadhatatlanok voltak a bolygón élő nemzetek többsége számára”.
 
Putyin köszönetet mondott Kínának a külpolitikai együttműködésért.
 
“Nagyra értékeljük kínai barátaink kiegyensúlyozott megközelítését az ukrán válsággal kapcsolatban” – mondta.
 
Elismerve, hogy a kínaiaknak kérdéseik és aggodalmaik lehetnek a konfliktus jövőjével kapcsolatban, ígéretet tett arra, hogy mindent újra részletesen elmagyaráz.
 
“A szervezetben különböző kulturális és civilizációs hagyományokkal, külpolitikai irányelvekkel és nemzeti fejlődési modellekkel rendelkező országok vesznek részt. Az egyenlőség és a kölcsönös előnyök, egymás szuverenitásának tiszteletben tartása és a belügyekbe való beavatkozás elutasítása elvére épülő munka azonban lehetővé tette, hogy ez a szervezet a többoldalú együttműködés hatékony mechanizmusává váljon” – magyarázta Putyin.
 
A Sanghaji Együttműködési Szervezet több mint két évtizede ülésezik, és a bolygó lakosságának közel felét tömöríti, nyolc államot foglal magában, amelyek a világ területének több mint felét lefedik.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.09.16.)