Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Wall Street Journal : Amerika az európai energiaválságon nyerészkedik

A The Wall Street Journal hosszú elemzőcikket közölt az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciókról és az azok nyomán kialakuló energiakrízisről. Már a cikk első mondatában kijelentették, hogy az európai energiaválság egyik nagy nyertese: az amerikai gazdaság.

A lap kifejtette, hogy az egekbe szökő gázáraktól sújtott európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és más alapanyagokat gyártanak, a kiszámíthatóbb energiaárak és a masszív kormányzati támogatás miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket.
 
Hozzátették, hogy miközben az energiaárak vad ingadozása és az ellátási láncok tartós problémái az ipari termelés leépülésével fenyegetik Európát, Washington számos ösztönzőt hozott létre a gyártás és a zöldenergia támogatására. A cikk szerint a gazdasági folyamatok egyre inkább az Egyesült Államok kezére játszanak, különösen a vegyi anyagokat, az akkumulátorokat és más energiaigényes termékeket gyártó vállalatok számára.
 
A lap leírta, hogy bár az amerikai gazdaság rekordinflációnak néz elébe, a koronavírus-válságból jól jött ki, és jó kilátásai vannak, mert Európát destabilizálta a háború.
 
Kifejtették, hogy a Pandora dán ékszergyártó vállalat és a Volkswagen az év elején jelentett be amerikai terjeszkedést, a Tesla pedig szünetelteti a németországi akkumulátorgyár megvalósítását.
 
A Wall Street Journal által idézett közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgázkitermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot Európa ellátásában. Ha ez így lesz, a kontinensnek – legalábbis a gáz esetében – magas árakkal kell szembenéznie még 2024-ben is, ami azzal fenyeget, hogy az európai feldolgozóipart érő károk örökre fennmaradnak.
 
Forrás: magyarnemzet.hu
(2022.09.24.)