Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Város a városban

Telt házas a szabadkai befogadóközpont, ahol a migránsok már saját vállalkozásokat, rögtönzött kisboltokat és gyorséttermeket működtetnek. És még ők panaszkodnak? Ismét egyre több az illegális bevándorló Szabadka Makkhetes városrészének központjában is.

Város a városban. Így jellemezik a délvidéki magyarok a szabadkai befogadóközpontot, ahol jelenleg több százan vannak elszállásolva, illetve annak környékén. Már üzletek is működnek a szabadkai befogadóközpontban, amelyeket természetesen különféle migránscsoportok tartanak fenn. A bevándorlók szerint odabenn a táborban legalább négy ilyen üzlet működik. Időnként sütnek-főznek a migránsok, és az ételt is árusítják egymás között.
 
A tábor kerítésén ruhák száradnak, az udvarban pedig betonkeverő, betonvas és építkezés nyomai. Újabb épületet húznak fel a közelgő télre az egyre nagyobb számú illegális bevándorló részére. Legtöbbjük afgán. Egyikük épp Franciaországba szeretne eljutni: „Édesapám mondta nekem, hogy menjek el Európába Magyarországon keresztül.”
 
Azt mondta, az útvonaltól függően ez kettőtől ötezer euróba kerül: „Én David vagyok, Afganisztánból jöttem, nem is tudom, három vagy két hónapja vagyok itt. Először Magyarországra kellene átjutnom, azután pedig egy másik európai országba.”
 
Szabadka Makkhetes városrészének központjában néhány hét után ismét megjelentek a migránsok. Az utóbbi időben csak sietősen, bujkálva, nagyobb csoportokban vonulva igyekeztek rövid időn belül elrejtőzni az erdőben. Most már ismét előmerészkedtek és eljárnak bevásárolni.
 
Stegmann Ilona, Szabadka: „Elviselhetetlen. Egyszerűen elviselhetetlen. Egymást követik, naponta kétszázan, ha nem ezrek mennek el. Nem normális. Mennek a főúton, mennek a mellékutcákba. Tegnap csak tizenöt percre kimentem a mellettem lévő utcába, húszan mentek el egymás után, egy csoportban. Utána jött a másik húsz. Már egyszerűen nem normális, ami van.”
 
Egy szerbiai civil szervezet szeptember elejei adatai szerint az ország területén 10 ezer migráns tartózkodott akkor, közülük 4500-an voltak valamelyik befogadóközpontban.
 
Forrás: pannonrtv.com
(2022.09.25.)