Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szerb belügyminiszter: ha az EU a baloldalra hallgat, akkor saját magával is konfliktusba keveredik

A szerb belügyminiszter szerint újra kell gondolni, hogy az országa akar-e egyáltalán egy olyan szövetség tagja lenni, amely az egész világgal való konfliktusba viszi. Aleksandar Vulin az európai parlament baloldali képviselőinek azon javaslatára reagált, amely szerint fel kell függeszteni Szerbia EU-csatlakozását, csak azért, mert a balkáni ország nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen.

A szerb belügyminiszter reagált az európai parlament baloldali politikusainak javaslatára, miszerint fel kell függeszteni Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásait, amíg a balkáni ország nem hangolja össze külpolitikáját Brüsszellel, azaz nem vezet be szankciókat Oroszország ellen. Aleksandar Vulin közleményében azt írta: Belgrádnak el kell dönteni, hogy egyáltalán tagjai akarnak-e lenni egy olyan szövetségnek, amely összetűzésekbe viszi őket az egész világgal.
 
Mint ismert, az EP Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportja azt szorgalmazza, hogy addig ne folytatódjon a balkáni ország csatlakozási folyamata, amíg Belgrád nem áll be a sorba és nem vezet be szankciókat Moszkvával szemben. A parlamenti képviselőcsoport a Twitteren ítélte el azt, hogy Selakovic és Lavrov aláírta a közös dokumentumot. „Az EU nem folytathatja a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával, ha nem vezet be Oroszország ellen szankciókat. Ezt a parlament hamarosan megjelenő bővítési jelentésében is elmondjuk” – szögezték le a szociáldemokraták.
 
A szerb belügyminiszter erre reagálva azt is hozzátette: amennyiben az Európai Unió folytatja a fenyegetések és a zsarolások politikáját, s hallgatni fog a baloldali politikusokra, akkor azzal csak igazolni fogja, hogy önmagával és a környezetével is konfliktusban áll.
 
“Az Európai Uniónak sikerült elveszítenie Nagy-Britanniát, és szankciókat vezetett be Oroszországgal, Fehéroroszországgal, Iránnal szemben, elkobozza az orosz állampolgárok vagyonát és betiltja azokat a médiumokat, amelyek nem a brüsszeli álláspontnak megfelelően tudósítanak. Az EU Kína állami berendezkedésébe is beleszólna, illetve megakadályozza a távol-keleti beruházásokat, éppen ezért az Európai Unió megalakulása óta, most a legrosszabb a viszonya Pekinggel. Törökországot évtizedek óta az ajtaja előtt várakoztatja Brüsszel, sőt diktatúrának nevezi az ottani vezetést” – olvasható a szerb belügyi tárca honlapján.
 
Aleksandar Vulin közleményében szót ejt arról is, hogy Brüsszel nem csak a világ különböző országaival, de az EU saját tagállamaival is konfliktusban, vitában áll.
 
“Nyíltan fenyegeti az Európai Unió Olaszországot, csak azért, mert a választáson úgy szavaztak az emberek, ahogy, sőt pénzügyi következményei is lehetnek az olaszok döntésének. Magyarországot, annak ellenére, hogy az EU tagja, diktatúrának nevezi, és pénzügyileg bünteti. Lengyelországot pedig az Ukrajnához való viszonyán kívül mindenért kritizálja” – húzta alá a miniszter.
 
Aleksandar Vulin kiemelte: Boszniától az Európai Unió azt várja el, hogy szegje meg a háborút lezáró daytoni szerződést, s szüntesse meg a Boszniai Szerb Köztársaságot, Szerbiát pedig azzal fenyegeti, hogy megszakítja vele a csatlakozási tárgyalásokat. Belgrádot a Nyugat azért büntetné, mert nem vezetett be szankciót Moszkvával szemben, a legutóbbi felháborodást pedig az okozta, hogy Szergej Lavrov orosz és Nikola Selakovic szerb külügyminiszter New Yorkban találkoztak a napokban, ahol egy szerződést is aláírt a két fél. A technikai jellegű dokumentum azt rögzíti, hogy miként konzultálnak az államok tárcavezetői a következő két évben, ugyanakkor egy szó sincs benne arról, hogy magasabb szinten találkozna a két ország vezetése. A 4 oldalas szöveg nem tartalmaz biztonságpolitikai témákat, nem taglalja az orosz-ukrán háborút sem.
 
Forrás: V4NA
(2022.09.30.)