Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kiütnék az ökölvívást? Kifakadt a NOB-ra a nemzetközi bokszszövetség orosz elnöke

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség elnöke, Umar Kremljov szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság üldözi az általa irányított szervezetet, s mindezt azért teszi, mert ő orosz állampolgár.

Kremljov a világszövetség tagországainak küldött – s az IBA görög főtitkára, George Jerolimposz által is aláírt – levélben fogalmazta meg vádjait a NOB-bal szemben, miután az ötkarikás testület csütörtökön értésre adta: fontolgatják a boksz kihagyását a 2024-es párizsi olimpia programjából.
 
„Az IBA legutóbbi kongresszusa ismét azt jelezte, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget nem igazán érdekli az ökölvívósport és az ökölvívók helyzete, csak a saját hatalmával törődik” – utalt arra a NOB, hogy az IBA szerződést hosszabbított egyetlen főszponzorával, az orosz Gazprom vállalattal, amelyet nagyrészt az orosz kormány ellenőriz.
 
Kremljov szerint az ökölvívás eltávolításával kapcsolatos fenyegetés része a NOB „geopolitikai célokból manipulált, a sportolók és a sportág ellen irányuló” kampányának, amely az IBA jelenlegi vezetésének kiszorítására irányul – írta a levelet ismertetve az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz portál. Az orosz sportvezető hangoztatta: az IBA továbbra is elkötelezett amellett, hogy megtisztítva a korábbi irányítási problémáktól pénzügyileg is szilárd, független és fenntartható szervezetté váljon.
 
Az IBA-t – korábbi nevén AIBA-t – a világszövetség irányítási, pénzügyi és sportszakmai zavarai miatt a NOB 2019-ben kirekesztette az ötkarikás részvétellel kapcsolatos folyamatból, így a tavalyi tokiói olimpia boksztornáját az IBA-tól függetlenül bonyolította le. A változatlan aggályok miatt a NOB a 2024-es párizsi játékokon is saját szervezésében akarja megrendezni az ökölvívás versenyeit, miként az ötkarikás kvalifikációs tornákat is, a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában pedig már nem is kapott helyet a boksz.
 
Kremljov novemberben közölte, zajos visszhangot váltana ki, ha az ökölvívást eltávolítanák az olimpiai programból. Azzal is tovább szította az ellentéteket, hogy kijelentette: reméli, újra üdvözölheti az orosz és fehérorosz bokszolókat az IBA versenyein. A világszövetség nemrég hatályon kívül helyezte az ukrajnai háborúban érintett két ország ökölvívóira kimondott versenytilalmat, amelyet a NOB ajánlására vezetett be, így az orosz és fehérorosz sportolók akár nemzeti zászlajuk alatt is indulhatnak a nemzetközi viadalokon.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2022.12.25.)