Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A RETÖRKI levéltári, archívumi tevékenységének bemutatása

És az őrizetében, illetve kezelésében lévő irategyüttesek ismertetése

A rendszerváltás forrásai, magániratok

A rendszerváltás történetének tudományos feldolgozása röviddel az események után, viszonylag hamar megkezdődött. A politológiai megközelítésű munkák mellett számos történeti, levéltári forrásanyagot feldolgozó monográfia és szinte megszámlálhatatlan tanulmány érhető el. Mindezeken kívül az események résztvevőivel és alakítóival – ideértve a volt pártállami vezetőket és az egykori ellenzék képviselőit is – több dokumentumfilm, portré, interjú készült. Sokan emlékiratszerű szubjektív narratívájukkal járultak, járulnak hozzá a téma iránt érdeklődő tudományos-szakmai körök, illetve kutatók munkájához.
 
Az ellenzéki pártok esetében a megszerveződés, a párttá alakulás eseményei aligha rekonstruálhatóak pontosan pusztán irattáraik forrásaiból. Az Intézet kutatásaihoz igazított tevékenység országos körben tapasztalt tendenciájaként megállapítható, hogy a rendszerváltáshoz kapcsolódó korszakok forrásai elsősorban papíralapú iratokat jelentenek, de az Archívum az audiovizuális dokumentumoknak, elektronikus adathordozóknak külön figyelmet szentel, hiszen az elavuló technika miatt több esetben sürgetőbb feladat megmenteni ezeket az adathordozókat.
 
Az állománygyarapítás általános elvei
 
A gyűjtés prioritása a ’80-as évek, ezen belül különösen az évtized második felében, valamint az 1990 után keletkezett magániratok gyűjtése. Természetesen indokolt, egyedi esetekben ettől eltérhetünk. Tapasztalataink alapján a rendszerváltás történetének kutatásához kapcsolódó magániratok jellemzően rendezetlenül, szakszerűtlenül, irattárolásra alkalmatlan helyiségekben és tárolókban találhatók szerte az országban. Ezen körülmények okán stratégiai célkitűzés a magániratainak gyűjtése. A RETÖRKI Levéltára a rendszerváltás bármely aspektusának vonatkozásában gyűjt dokumentumokat eredetiben és másolatban is, amelyek forrásértéke a kutatásokat elősegítheti.
 
Iratanyag gyarapítására értékes irategyüttesek vagy hagyatékok tekintetében főként ajándékozás révén törekszik az Intézet.
 
Az Intézet büszke arra, hogy több, egykor vagy még napjainkban is jelentős közéleti szerepet betöltő személyiség adja át iratait vagy azok egy részét a Levéltára számára.
 
Forrás: retorki.hu

 
(2023.02.09.)