Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Vívás: kadét Európa-bajnok a leány párbajtőrcsapat

A leány párbajtőrcsapat arany-, a fiú kardválogatott bronzérmet nyert, a fiú tőregység pedig negyedik lett a tallinni kadét vívó Eb-n.

Pénteken a csapatversenyek második napjával zárult a kadét vívók tallinni Európa-bajnoksága. A magyar fiatalok ismét kitűnően szerepeltek, és az újabb érmek sem maradtak el.
 
A Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna összetételű leány párbajtőrcsapat kiemeltként nagyon simán jutott túl a lett és a román együttesen, a franciák elleni elődöntő viszont annál izgalmasabban alakult. Nagyobb előnyre egyik csapat sem tudott szert tenni, végül Nagy Blanka 42:43-ról fordított a hajrában, és 45:43-mal jutott döntőbe a válogatott. Ott a lengyelek vártak a magyarokra. Gachályi Grétáék a fináléban hamar magukhoz vették a kezdeményezést, és egy pillanatra sem engedték ki a kezükből a vezetést. A Galli Zsolt által instruált válogatott koncentrált vívással, 45:39-es diadallal nyerte el a kadét Eb-trófeát. A siker azért sem mindennapi, mert Horváth Lotti csupán 14 évesen remekelt a két korosztállyal idősebbek között, Terhes Hanna pedig a küldöttség második legfiatalabb tagjaként még a serdülőkhöz tartozik. A korkülönbség a páston nem látszott. A lányok megérdemelten szereztek kadét Európa-bajnoki címet!
 
A Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Vajda Oszkár alkotta kardcsapat a finneken és a lengyeleken is könnyedén jutott tovább, az elődöntőben pedig az olaszokkal találta magát szemben. Az összecsapás végig kiélezett volt, szinte fej-fej mellett haladtak a felek. Olyannyira nem bírtak egymással a fiúk, hogy a végén 44:44-nél az utolsó találat döntött. Ezt viszont nem az egyéni kadét Európa-bajnok Vajda Oszkár adta, hanem Leonardo Reale, így a sokra hivatott magyar válogatottnak be kellett érnie a bronzmeccsel. A németek elleni éremért zajló mérkőzésen már nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. A magyarok végig vezettek, és végül úgy nyertek 45:39-re, hogy Szalai, Papp és Vajda is egyformán 15 tussal járult hozzá a sikerhez. A Kósa Miklós által vezetett fiú kardcsapat kadét Eb-bronzérmes lett.
 
A Gergely Zoltán, Orovecz Gergely, Rubin Mattia, Zsögön Andor összeállítású fiú tőrcsapat a hollandok legyőzése után a németek ellen emlékezetes találkozón bizonyult jobbnak. Az egyéni kadét Európa-bajnok Rubin Mattia ihletett formában vívva hatpontos hátrányból fordított a végén, és juttatta négy közé a válogatottat 43:42-vel. Az elődöntőben a britekkel már nem tudta tartani a lépést a csapat, és 45:31-re kikapott. Jött a bronzmeccs, amelyen az izraeliekkel megint nagyot küzdött a magyar négyes, de az összecsapást 45:41-re elveszítette, így Szabó István irányítása mellett a negyedik helyen végzett.
 
A tallinni kadét Európa-bajnokságon öt arany-, két ezüst- és három bronzéremmel az éremtáblázát élén zárt a magyar válogatott.
 
Ezüstöt nyert a leány kardcsapat (Kónya Csenge, Domonkos Emese, Tóth Nadin, Csonka Dorottya) és a fiú kardválogatott (Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Vajda Oszkár), míg bronznak örülhetett a tőröző Kollár Anna, a párbajtőrvívó Pelle Domonkos, továbbá a leány tőrcsapat (Kollár Anna, Badár Szonja, Sperka Jázmin, Papp Jázmin). Szombaton a juniorok küzdelmeivel folytatódik az Eb. A kadétok közül a tőrvívó Kollár Anna, Papp Jázmin és Rubin Mattia, valamint a kardozó Csonka Dorottya az idősebbek mezőnyében is megméretheti magát. 
 
(Képen: az Európa-bajnok leány párbajtőrcsapat, Fotó: hunfencing.hu)
 
Forrás: nemzetisport.hu
 
(2023.02.25.)