Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Zentai diákok sikere Magyarországon - 3. díj Lakiteleken

Harmadik helyen végzett a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola csapata a Kárpát-medencei Hungarikum Vetélkedőn.

A kiemelkedő helyért járó dicsőséget Csáki Kata, Szarka Hanna és Tokodi Albert hetedik osztályos diákok hármasa hozta haza az induló 121 csapat közül. A verseny célja a magyar értékek, a hungarikumok megőrzése, a különböző tájegységen élő fiatalokkal való megszerettetése. A világörökséget és nemzeti értékeket előtérbe helyező versenyen minden évben kiváló eredménnyel szerepelnek a Tisza-menti iskola tanulói.
 
A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak Hungarikum versenyen való pályafutásuk közel öt éve vette kezdetét, amikor a VMMI, a felvidéki, az erdélyi, és a lendvai művelődési intézet közösen indítottak egy versenyt, amely az adott település értékeihez kötődtek. Az eddigi versenyeken felkészítőként volt jelen Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója, továbbá a mostani csapat háttértámasza is ő volt.
 
A Hungarikum Vetélkedő egy igen összetett és komplex tudást igénylő megmérettetés. A hungarikumokon kívül a nemzeti értékeket, a kiemelt nemzeti értékeket, a tájegységi értékeket, a kulturális örökségeket is ismerniük kell a versenyzőknek. Példaként: csak a kulturális örökségekből jelenleg több mint 1200 van a listán.
 
A versenyre való felkészülés rekordidő alatt zajlott, ugyanis a csapat február elején tudta meg, hogy bejutott az elődöntőbe, így gyakorlatilag alig két hetük maradt a diákoknak a felkészülésre. Pavlović Surányi Emese felkészítő tanárként igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy a csapat könnyedén elsajátítsa a megmérettetéshez szükséges feladatokat. Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa pedig több éve a megmérettetés szakmai zsűrijében foglal helyet.
 
Egyébként márciusban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet részéről egy tematikájában hasonló jellegű vetélkedőre kerül majd sor, amely az Öt Határon Át nevet viseli.
 
Forrás: pannonrtv.com
 
 (2023.03.09.)