Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


14 éves horvát fiú volt a legfiatalabb embercsempész a magyar határon

2022-ben két és félszeresére nőtt az elfogott embercsempészek száma.

Két és félszerese nőtt az embercsempészési ügyek száma tavaly – derült ki a Duna Kékfény című bűnügyi magazinjából. Az előző évben 85 emberölési ügy nyomozását fejezték be, ez 23 százalékos emelkedés. Több kábítószert foglaltak le és jelentősen nőtt a vagyon elleni bűncselekmények száma. Az ORFK 2022-es évet összegző beszámolójának a bűnügyi területet jellemző adataiból az is kiderül, hogy a nyomozások 70 százalékát zárták le sikeresen és a bűncselekményekkel okozott kár 40 százalékát tudták lefoglalni.
 
A bűncselekmények közül az embercsempészés nőtt a legnagyobb arányban, 167 százalékkal, ez 1697 eset, és 1882 embercsempész, több mint 80 országból. A legfiatalabb embercsempész egy 14 éves horvát fiú volt, a legidősebb pedig egy 80 éves francia állampolgár.
 
„Az erők koncentrációjával, szakmai együttműködéssel, a rendészeti szolgálati ággal nagyon komolyan kellett együtt gondolkodnunk, hogy ezt a kihívást teljesíteni tudjuk. Gyakorlatilag az ügyeket az egész országban szét kellett osztanunk, mert jelentős koncentráció mutatkozott például Győr-Moson-Sopron, Komárom és Pest megyében és már a mindennapi működést is erősen érintette ez a mennyiségű gyanúsítotti szám” – hangsúlyozta Töreki Sándor, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes.
 
Nehéz éve volt a rendőrségnek 2022-ben. Nagyon sok területen nőtt a bűncselekmények száma, van ahol pár százalékkal, de a 2022-es bűnügyi adatok között akad olyan is, ami 70 vagy akár 160 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Tavaly Magyarországon 160.820 bűncselekményt regisztráltak, ez 12,56 százalékkal magasabb, mint 2021-ben – az emelkedés okairól az országos bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes nyilatkozott a Kékfénynek.
 
„2022-ben kinyílt az élet, a világ a koronavírus-járvány okozta lezárások miatt, és az emberek ellepték a köztereket, amivel együtt járt az is, hogy emelkedett a közterületen elkövetett jogsértő magatartások száma is” – mondta.
 
Tavaly egy 20 évvel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottját is elfogták a rendőrök. A Magyarországon élő örmény kereskedők közötti leszámolás 1993-ban torkollott gyilkosságba, a bűnügyi technika fejlődése, a tanúk és a gyanúsítottak kapcsolatainak változása miatt sikerült 19 évvel később három gyanúsítottat is elfogni. Ez volt a legrégebbi megoldott gyilkosság, tavaly összesen nyolc „döglött ügy” nyomozását zárták le sikeresen a rendőrök.
 
Tavaly három százalékkal csökkent a lakásbetörések száma, 5302 ügyben tettek feljelentést 2022-ben.
 
A rendőrség tavaly is minden, több megyét, vagy települést érintő sorozat-bűncselekmény felderítésénél nyomozócsoportokat állított fel, amelyeknek a munkáját a főkapitányi koordinátorok segítették, így több régi, sorozatrabló és betörőbandát is sikerült elfogni, összesen 270 utazóbűnözőt vettek őrizetbe.
 
A vagyon elleni bűncselekmények összesített statisztikája romlott, 20 százalékkal több eset vált ismertté, mint tavaly. És egyre több az internetes bűncselekmény is: 80 százalékkal nőtt az online hálózaton elkövetett csalások száma.
 
Az online térben elkövetett bűncselekmények halmaza nagyon színes, találtunk ebben hirtelen létrejövő online hamis áruházakat – mondta Töreki. De ide tartoznak a zsarolóvírusok, amikor például az elkövetők blokkolnak egy számítógépet, és csak akkor oldják fel, ha fizet az áldozat. Egyre több az úgynevezett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás is, itt 70 százalékos az emelkedés. Ezekben az ügyekben főleg banki adatokkal élnek vissza, és a sértett bankszámláit csapolják meg a bűnözők. A rendőrök egyre sűrűbben találkoznak olyan adathalász ügyekkel is, amikor akár magyar, akár külföldi állampolgárok ellopott személyes adataival kereskednek illegálisan.
 
„2022-ben a bankszövetséggel együtt elindítottuk a Kiberpajzs nevű közös programot, és remélem ennek az eredményeiről 2023 év végén már be tudok számolni” – emelte ki Töreki. Hozzátette, a kibertérben elkövetett bűncselekmények felderítéséhez mindenképpen nagyon komoly technikai eszközökre van szükség, nemzetközi kapcsolatokra, mert ezek az elkövetők pillanatokon belül megszüntetik, megváltoztatják a profiljukat.
 
Forrás: hirado.hu
 
(2023.03.14.)