Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A Magyar Honvédség mindig emlékezni fog hősi halottaira

A Magyar Honvédség mindig emlékezni fog hősi halottaira – mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Várgesztesen, ahol megkoszorúzta a második világháború idején a Vértesben elesett honvédek sírját.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy az ott nyugvó katonák a Budapestet körülzáró szovjet ostromgyűrű feltörésének akkor már reménytelennek látszó kísérletében vettek részt. A Vértes dombjai között 1945. március 16-án és 17-én indult meg a szovjet ellentámadás, akkor esett el a legtöbb magyar katona.
 
A honvédelmi miniszter kiemelte, a helyet a magyar huszárság Doberdójának is szokták nevezni, mivel az 1. huszárhadosztály mint a „legmagyarabb fegyvernem” vérzett el a harcokban.
 
A tárcavezető felidézte, hogy nagyapja huszártisztként ott harcolt, és 1945. március 17-én súlyosan megsebesült, majd a következő évtizedekben csak titokban járhatott vissza elesett társairól megemlékezni.
 
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a II. világháborúban a Vértesben elesett katonák emlékére szervezett megemlékezésen a várgesztesi temető katonai parcellájában 2023. március 16-án. A Vértes dombjai között 1945 március 16-án és 17-én tört át a front, ekkor esett el a legtöbb áldozat. A helyet a magyar huszárság Doberdójának is szokták nevezni, mivel a Nádasdy Ferenc huszárezred vérzett el a harcokban. MTI/Bodnár Boglárka