Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


TÖBB MINT KÉTSZÁZEZREN VETTEK RÉSZT A SZERB ÁLLAMFŐ ÁLTAL ÖSSZEHÍVOTT TÖMEGGYŰLÉSEN

Azért támadnak minket, mert mi, magyarok és szerbek kiállunk magunkért, a nemzeti érdekeinkért, mert békét akarunk Ukrajnában, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken minden idők legnagyobb szerb tömegrendezvényén Belgrádban.

Szakadó esőben a szerb himnusszal kezdődött a Remény Szerbiája nevű nagygyűlés a parlament előtt. Többen is felszólaltak. Ivica Dačić szerb külügyminiszter beszédében hangsúlyozta, hogy a pristinai kormány megpróbálja erőszakkal elfoglalni a szerbiai önkormányzatokat, valamint teljesen legalizálni és legitimnek beállítani Koszovó megszállását: „Átkozottak mindazok, akik mások sírjára építik házukat. Mindenkinek azt akarom mondani erről az összejövetelről, az ellenségeknek külföldön és belföldön egyaránt: nem adjuk Koszovót, nem adjuk Szerbiát. Nem adjuk a gyerekeinket, nem hagyjuk a nők elleni erőszakot, nem hagyjuk, hogy megmérgezzék a fiatalságot, hogy megöljék a népünket. Nem adjuk a népünket és az államot. Nem adjuk Szerbiát és a szerbeket.”
 
"Azért támadnak minket, mert békét akarunk Ukrajnában, és nem veszünk részt a háború eszkalációs kockázatának növelésében. Azért támadnak minket, mert ragaszkodunk a családi értékekhez, és azért támadnak minket, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk
 
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is szerbül szólalt fel. Kiemelte: egy olyan nemzetet képvisel, amely testvérként tekint a szerbekre, de ez nem mindig volt így. Szijjártó szerint jelenleg Szerbia úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az az egész világ számára példaként szolgálhat: „Közös történelmünk sok megpróbáltatás elé állított bennünket. Gyakran ellenségként tekintettünk egymásra. Mára azonban minden megváltozott és a két nemzet testvérré vált. Minek köszönhetjük ezt, pontosabban kinek? Az Önök elnökének Aleksandar Vučićnak. Kedves barátaim, csodás elnökük van. Az elnökük elérte, hogy a történelmi ellenségeskedés helyett történelmi barátság legyen közöttünk.”
 
Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország hasonló kihívásokkal néz szembe, ugyanis Budapestet és Belgrádot is "gátlástalanul támadja a nemzetközi liberális fősodor".
"Miért is támadnak minket? Azért, mert mi, magyarok és szerbek kiállunk magunkért, a nemzeti érdekeinkért, és ezt azért tudjuk megtenni, mert erős vezetőink vannak" - vélekedett.
 
"Azért támadnak minket, mert békét akarunk Ukrajnában, és nem veszünk részt a háború eszkalációs kockázatának növelésében. Azért támadnak minket, mert ragaszkodunk a családi értékekhez, és azért támadnak minket, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk" - sorolta.
 
A miniszter közös pontnak nevezte azt is, hogy Magyarországon és Szerbiában is "vannak olyan politikai erők, amelyek külföldi érdekeket szolgálnak, és nem átallnak kihasználni akár emberi tragédiákat is azért, hogy politikai hasznot hajtsanak maguknak".
 
"Az ilyen, idegen érdekeket szolgáló pártokat választásról választásra le kell győzni, és szerencsére ezt megtesszük mindkét országban rendszeresen" - hangsúlyozta.
 
"Ezek a támadások nem maradnak abba a jövőben sem. Támadni fognak minket, mert nem tudják megemészteni, hogy mi, magyarok és szerbek a magunk nemzeti útját járjuk, és sikeresek vagyunk. De mi nem hódolunk be a támadásoknak, kitartunk, tovább építjük az erős Szerbiát, az erős Magyarországot és az erős magyar-szerb barátságot" - összegzett.
 
Aleksandar Vučić beszéde egyperces néma csenddel kezdődött a két mészárlás valamennyi áldozatának emlékére. A szerbiai ellenzéki tüntetéseken megfogalmazott követelésekről szólva Vučić párbeszédre szólított fel mindenkit, de azt mondta, hogy nem lesz átmeneti kormány. Kiemelte, a kormányt választásokon és a nép akaratából választják meg. Vučić kijelentette, hogy 11 éve áll a Szerb Haladó Párt élén és ez az utolsó este, amikor az SZHP elnökeként beszél: „Az összes választást megnyertük, azért is nyertünk, mert soha nem volt politikájuk, mert mindig csak arra gondoltak, hogyan lehet erőszakkal és más segítségével megragadni a hatalmat. Ez az utolsó este, amikor a Szerb Haladó Párt elnökeként beszélek önökhöz, holnap valaki más veszi át az én, az önök, a mi Szerb Haladó Pártunkat, amelynek én is tagja maradok, amelynek hű és hűséges tagja leszek.”
 
Forrás: pannonrtv.com, mti.hu
(2023.05.27.)