Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Mély hit és cselekvő szeretet

Árpád-házi Szent Erzsébet történetét dolgozza fel Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical, amelyet szeptember 1-jén és 2-án láthat a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Szikora Róbert, Lezsák Sándor, Zsuffa Tünde nagy sikerű darabját Cseke Péter rendezte.

A látványos előadás főbb szerepeiben Bori Réka, Koltai-Nagy Balázs, Buch Tibor, Szekeres Adrien, Szerednyey Béla, Szabó P. Szilveszter és Varga Miklós lép színpadra.
 
Bán Teodóra a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője szerint a világhírű operaénekesek és táncművészek idei hangos sikerei után fontos, hogy szülessenek olyan nagy ívű magyar alkotások, mint Az Ég tartja a Földet musical, hiszen a közönség vágyik az igazán értékes és szórakoztató előadásokra. A musicalműfaj pedig a mai kor igényeinek, ízlésének megfelelő forma ahhoz, hogy a történelmünk egyik jelentős epizódját bemutassa.
 
Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje sikermusicalt szeptember 1-jén és 2-án tekinthetik meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadásban végigkövethetjük, ahogy Erzsébet életerős, tettre kész nővé, édesanyává válik. Mély hite cselekvő szeretetként áradt szét: menedékházat alapított árva gyermekeknek, kórházat a betegeknek. Ám Erzsébetet az udvari intrikák, anyósa ármánykodása, imádott férjének kényszerű távolléte, a szegénység, a pusztító járványok, az üldözés és kitaszítottság sem tudták megtörni.
 
Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, a darab rendezője lapunknak korábban elmondta: Szent Erzsébet nyolcszáz évvel ezelőtt élt, de története ma is példa mindnyájunknak, hiszen egész életében másokat segített.
 
A Zsuffa Tünde által írt regényben és a musicalben is nagy hangsúlyt kap Erzsébet és IV. Béla szoros, szeretetteljes testvéri kapcsolata, valamint Gertrúd királyné. Zsuffa Tünde célja az volt, hogy magyar szentként ábrázolja Erzsébetet, aki a női eszmény megtestesülésévé vált, s megmutatta, hogy az igazi szeretet a legzordabb körülmények között is feltétlen és múlhatatlan. Erzsébet attól szent, hogy úgy élt, ahogy a lelkiismerete diktálta. Az emberek iránti szeretete, valamint a hite a tetteiben nyilvánult meg. És annak ellenére, hogy el kellett hagynia szülőföldjét, hiszen a korona ezt követelte meg, a szíve mindig hazavágyott.
 
Szent Erzsébet a szegények és betegek oltalmazójává vált
A musical alkotói csapatának a célja az volt a kereszténység értékei és a magyar történelmi múlt hangsúlyozása mellett, hogy Magyarországon is felfedezzük és felemeljük a legismertebb szentet, aki a szegények és a betegek oltalmazója lett.
 
Zsuffa Tünde lapunknak korábban arról beszélt, hogy a XIII. századról egy hiteles korképet, míg Erzsébetről egy hiteles portrét szeretett volna adni, közérthető stílusban. Árpád-házi Szent Erzsébet tehát a maga egyszerűségében jelenik meg a musicalben, s élete jó példa arra, hogy a hitről és a szeretetről nem csupán beszélni kell, hanem megélni.
 
Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde musicaljének szabadtéri bemutatóján nagyszerű dalok és hangszerelés, lenyűgöző látvány, felemelő történet és parádés szereposztás várja a közönséget a Margitsziget lombjai ölelte színpadon.
 
A nagyszabású előadásban az ismert színészek mellett gyerekszereplők, énekes-ensemble-ok, táncosok, kaszkadőrök és artisták is szerepelnek.
 
Magyar Nemzet
 
Forrás: lezsaksandor.hu
(2023.08.22.)