Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


GION GÁBOR: AZ ORVOSOK AKKOR IS MENTETTEK, HA KÖRÜLÖTTÜK MINDEN LÁNGOKBAN ÁLLT

Némelyek azt mondják, hogy nem lehetséges az orvostudományt megérteni anélkül, hogy valaki nem tudja, mi az ember; mert épp ezt kell megtanulnia annak, aki jól akar gyógyítani – idézte beszéde elején Hippokratészt Gion Gábor a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára.
 
Az egyik legkiválóbb délvidéki magyar író, Gion Nándor fia kiemelte: „Az emlékmű előtt azok a hősök előtt hajtunk fejet, akik mások életét mentve, a sajátjukat adták hazánkért. Itt és most emlékezünk valamennyi egészségügyi szakszolgálatosra; a sebesültszállító kiskatonáktól kezdve a különböző egészségügyi ellátó helyeken szolgálatot teljesítőkig, akik háborúkban, vagy forradalom idején a legelesettebbeket, a sebesülteket látták el, vagy gyógyították.”
Az államtitkár megemlítette, hogy az első és második világháborús nyilvántartásokban többezer elesett katonaorvosról és egészségügyi dolgozóról van adat, de az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből sajnos nincs pontos számunk, miközben tudjuk, hogy emberfeletti munkákkal álltak helyt a kórházakban, és nagyon sokan már nem térhettek haza családjukhoz. Olyan hősökre emlékezünk, akik bajtársaik sorsát a magukénál előrevalóbbnak tartották – hangsúlyozta a szónok.
 
Amikor sokan a lövészárkokban megbújva várták, hogy mi fog történni, a sebesültszállítók akkor sem állhattak meg, mintegy mozgócélpontjai voltak az ellenségnek. Az orvosok pedig akkor is mentettek, műtöttek, ha körülöttük minden lángokban állt. Az orvos mindenkor az emberi élet tiszteletére esküszik, a katona arra, hogy akár életét is áldozza a hazájáért. A két szakma hivatástudat és kellő alázat nélkül nem művelhető – figyelmeztetett a hősi helytállásra Gion Gábor államtitkár.


Fotó: Demeter Péter
m.a.

(2023.11.04.)