Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR ELNÖKSÉG A KÖVETKEZŐ FÉL ÉVET BÉKEMISSZIÓNAK TEKINTI

Moszkvában tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A magyar kormányfő közös sajtótájékoztatójukon azt mondta: Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévben végzett munkát békemissziónak tekinti. Az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy párbeszéd és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét. A béke nem magától lesz, hanem meg kell teremteni, azért dolgozni kell.

Békemissziója részeként Orbán Viktor Moszkvába látogatott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal.

„Remélem lesz lehetőségünk megvitatni a kétoldalú kapcsolatainkat ebben a bonyolult helyzetben és természetesen beszélni fogunk a legnagyobb európai válságról, az ukrán helyzetről” – emelte ki az orosz elnök, miután fogadta Orbán Viktort a Kremlben. Vlagyimir Putyin a kétoldalú kapcsolatokról szólva sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az áruforgalom több mint harmincöt százalékkal csökkent a két ország között.

Amikor utoljára találkoztam az orosz elnökkel, az még a háború előtt volt, július elsejével pedig Magyarország adja az Európai Unió Tanácsának elnökségét, és ez a két körülmény különlegessé teszi a mostani találkozót – emelte ki Orbán Viktor.

Alapos és őszinte megbeszélést folytattunk az aktuális nemzetközi kérdésekről, többek között az ukrajnai konfliktusról, valamint a rendezésének a lehetőségeiről” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután tárgyalt a magyar miniszterelnökkel. Közölte: Orbán Viktor beszélt a kijevi látogatásáról. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta: Oroszország mindig nyitott a politikai, diplomáciai tárgyalásokra, ugyanakkor azt hallják, hogy a másik fél részéről nincs akarat a konfliktus megoldására. Az orosz elnök szerint Ukrajna még nem kész az álláspontja feladására – hangzott el az M1 Híradójában.

Az orosz szemszögről szólva azt mondta, a feltételeik teljesítése lehetővé tenné a harcok leállítását és a béketárgyalások megkezdését.

„Arról van szó, hogy a Donyecki, a Luhanszki, Herszoni és Zaporizzsjai területről Ukrajnának ki kell vonni a csapatait. Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárásért harcol” – fogalmazott az orosz elnök.


Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar elnökség a következő fél évet, az akkor végzendő munkát békemissziónak tekinti.Háborús időkben tartottuk a találkozót, ez adta a megbeszélésnek a különös jelentőségét egy olyan pillanatban történt mindez, amikor Európának nagy szüksége van a békére.


„Az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét. Mert a béke nem magától lesz, hanem meg kell teremteni, azért dolgozni kell. Ennek a módozatait tárgyaltam meg az elnök úrral, és azt akartam megtudni, hogy merre van a békéhez vezető legrövidebb út” – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte: három kérdésben kérte ki és tudta is meg Vlagyimir Putyin álláspontját. Az első, hogy mit gondol az asztalon lévő béketervekről és a béketárgyalási formátumról. A második, hogy mit gondol arról, lehetséges-e hamarabb tűzszünet, mint béketárgyalás, valamint kíváncsi volt az orosz elnök véleményére a háború utáni európai biztonsági rendszerről.

Az álláspontok messze vannak egymástól – tette hozzá a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy még sok lépést meg kell tenni a háború lezáráshoz és a béke megteremtéséhez. Hangsúlyozta: a párbeszéd helyreállítása érdekében az első, fontos lépést azonban most sikerült megtenni, és folytatni fogja ezt a munkát.

Forrás: hirado.hu, mti.hu