Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


ORBÁN VIKTOR KIJEV, MOSZKVA ÉS PEKING UTÁN WASHINGTONBA UTAZIK

AHOL RÉSZT VESZ A NATO-CSÚCSON

Kínában folytatta a békéről szóló tárgyalásait Orbán Viktor, a miniszterelnök Hszi Csin-ping elnökkel találkozott. Azt mondta: a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek, ezért nekünk fontos, hogy Kína békét szorgalmaz a világban. Orbán Viktor múlt heti, kijevi és moszkvai tárgyalásai után utazott Kínába, ahonnan most az Egyesült Államokba repül. Ott részt vesz a holnap kezdődő, háromnapos NATO-csúcstalálkozón, ahol szintén a háború a fő téma.

Orbán Viktor július 7-én Kínába utazott, hogy békemissziójának újabb állomásán, Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyaljon.

„A magyarok egy békeszerető nép” – hangsúlyozta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videó szerint. A miniszterelnök azt mondta: a magyarok békére, egyensúlyra és harmóniára törekvő nép, ezért mindig a béke odalán állnak, és sohasem a háború oldalán.

„Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza, hogy a világban ne háborúk, hanem béke legyen. A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az ön békekezdeményezését” – jelentette ki a miniszterelnök, aki sikeresnek értékelte a találkozót.


"Lehetőségem volt beszélni az ukrán és az orosz elnökkel is. És higgyék el, a következő két-három hónap sokkal brutálisabb lesz, mint gondolnánk” – indokolta Orbán Viktor a német Bildnek adott interjúban, miért vágott bele a békemisszióba.

„Éppen ezért most van itt az ideje áttérni a háborús politikáról a békepolitikára” – emelte ki a miniszterelnök a lapnak..„Erkölcs és érdek” – felelte a cikk írójának a kormányfő, amikor arról kérdezte, hogy mi hajtja őt. Orbán Viktor azt mondta: „A fő érv az emberi élet elvesztése. Ez a legfontosabb erkölcsi motiváció. De e mellett ott van Európa önérdeke is, mert ami itt történik, az nagyon rossz nekünk. Hozzátette: semleges közvetítőként mutatja be magát. Nem vitatkozom arról, hogy kinek van igaza és kinek nincs igaza. Mert a célom a béke és a tűzszünet” – nyomatékosította az interjúban.

A kormányfő közölte azt is, hogy öt kulcsszereplővel kíván beszélni: Ukrajnával, Oroszországgal, Kínával, az Európai Unióval és az Amerikai Egyesült Államokkal.

Ezt alátámasztandó a kormányfő a közösségi oldalán egy videót is megosztott arról, hogy Peking után a következő állomás Washington lesz. A miniszterelnök ugyanis részt vesz a kedden kezdődő NATO-csúcstalálkozón az Egyesült Államok fővárosában.

Forrás: MTI, vg.hu, hirado.hu
(2024.07.08.)