Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szégyen a Wembley-ben - kesztyűs kézzel bánt az angolokkal az UEFA

Akár halált is okozhattak volna azok a részeg és drogos szurkolók, akik jegy nélkül jutottak be az angol nemzeti stadionba, a Wembley-be a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntője előtt – olvasható a most nyilvánosságra hozott jelentésben. Mint ismert, a brutális szurkolói rendbontásokat követően az angolok végül ugyanazt a büntetést kapták az Európai Labdarúgó-szövetségtől, mint Magyarország.

A Louise Casey által készített és frissen nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint „kollektív hiba” történt az Anglia–Olaszország Eb-döntő tervezésében, amelyre mintegy kétezer angol szurkoló jutott be illegálisan 17 tűzvédelmi ajtón és a mozgáskorlátozottak számára fenntartott bejáraton keresztül – számolt be róla a BBC.
 
Nem lehet elfelejteni milyen szégyenteljes véget ért az Eb-döntő Wembley-ben, ahol több ezer szurkoló rohamozta meg a stadiont, és sokan megsérültek.
A jelentés szerzője szerint a megdöbbentő rendbontás „az angolok nemzeti szégyennapjává” változtatta az eseményt, amely eredetileg a futball ünnepe kellett volna, hogy legyen.
 
„Példaképekből álló csapatunk 55 év után először jutott nagy torna döntőjébe. Őket azonban cserben hagyták azok a jegy nélküli, részeg és bedrogozott gengszterek, akik úgy döntöttek, hogy ártatlan, kiszolgáltatott és fogyatékkal élő embereket, valamint rendőröket, önkénteseket és a Wembley személyzetét bántalmazzák” – írta Casey.
 
Hozzátette: szerencse, hogy nem történt súlyosabb sérülés vagy rosszabb.
 
 
Mint ismert, a döntőben Olaszország tizenegyesekkel legyőzte Angliát, és Európa-bajnok lett. Az aznapi rendbontások vizsgálata pedig azt is megállapította, hogy a helyszínen tartózkodók még jobban is jártak az olasz diadallal.
 
A vizsgálat megállapította:
 

Egy angol győzelem a tizenegyespárbajban „további hatalmas közbiztonsági kockázatot” jelentett volna, mivel a mérkőzés végén a kapuk kinyitásánál akár hatezer ember is megrohamozhatta volna a stadiont, hogy a Wmbley-ben ünnepeljen.
A döntőt rendező szervezetek „kollektív kudarcot vallottak” a rendbontások és a stadionba betóduló jegy nélküli szurkolók megfékezésében, holott a „kockázat előre látható volt”.
Az alkohol és a kábítószer kulcsfontosságú tényező volt a rendbontásban, mivel a szurkolók akár nyolc órával a helyi idő szerint este 8 órás kezdés előtt érkeztek a stadionba.
A döntő megtervezését nehezítette, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások kezelése és a tapasztalt stewardok elvesztése extra terhet rótt a hatóságokra.
 
Mark Bullingham, az Angol Labdarúgó-szövetség vezérigazgatója elmondta, hogy „egyetlen esemény szervezői sem képesek arra, hogy jegy nélküli szurkolók ezreinek ilyen gyalázatos viselkedésével megbírkózzanak”, de bocsánatot kért „a szörnyű élményért, amelyet sokan elszenvedtek a Wembley Stadionban azon az estén, amelynek történelmi jelentőségűnek kellett volna lennie”.
 
„Teljes mértékben elfogadjuk a jelentés megállapításait, és fontos tanulságokat vonhatunk le belőlük, csakúgy, mint a többi érintett szervezet” – tette hozzá.
 
 
Mint arról korábban beszámoltunk, az angol szurkolók szégyenteljesen viselkedtek a nyári Európa-bajnokság alatt. A kontinenstorna mérkőzései közben egyre fokozódó rasszista énekeket és az ellenfelek játékosainak címzett inzultusokat elfogadhatatlan tettlegesség követte.
 
A Dánia elleni elődöntőben például lézerrel vakították el a dán kapust a tizenegyes előtt, emellett kifütyülték az ellenfél himnuszát is, és tiltott pirotechnikai eszközöket használtak, mindezért pedig az Angol Labdarúgó-szövetséget (FA) csupán 30 ezer euróra (11 millió forint) büntette az UEFA.
 
A döntőben pedig végleg elszakadt a cérna: a mindent eldöntő mérkőzés napján a szigetországi drukkerek megrohamozták az olasz válogatott hotelét és hangos szidalmazások közepette megdobálták az ablakait, majd pár órával a kezdő sípszó előtt több ezren jegy és negatív koronavírusteszt nélkül rontottak be Wembley-be, elsodorva az útjukba kerülő tömeget, köztük a mérkőzésen végig a pályán lévő honfitárs hátvéd Harry Maguire édesapját is, aki bordatörést szenvedett.
 
A hazai drukkerek kifütyülték az olasz himnuszt, majd a meccs után nekitámadtak az ünnepelő olasz szurkolóknak. A támadások között volt késelés, verekedés és a rendőrség elleni fellépés is.
 
Még hihetetlenebb, hogy az angol szurkolók még a saját játékosaikkal is kíméletlenek voltak. Mint ismert, a döntőben három fiatal színes bőrű játékos is tizenegyest hibázott. A szigetországi szurkolók ezután durvábbnál durvább rasszista rigmusokkal üzentek nekik, a közösségi médiában pedig halálosan megfenyegették a fiatal Bukayo Sakát, Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot.
 
Mindezek tudatában sokakat meglepett az Európai Labdarúgó-szövetség döntése, amely értelmében az angol labdarúgó-válogatottnak a soron következő hazai, UEFA-rendezésű mérkőzését zárt kapuk között kell lejátszania, a második mérkőzésre szóló zárt kapus büntetést kétéves időtartamra felfüggesztették. Emellett az angol szövetségnek 100 ezer eurós (több mint 36 millió forintos) büntetést kellett fizetnie.
 
A büntetés igencsak enyhének tűnhet, ha összehasonlítjuk az UEFA Magyar Labdarúgó-szövetségre (MLSZ) mért szankcióival, melyek az MLSZ fellebbezése előtt még súlyosabbak voltak.

 
Az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt az Európai Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy a magyar válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek jelen nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette.
 
A szervezet emellett 100 ezer euróra (több mint 36 millió forint) is megbüntette a magyar szövetséget, melynek Egyenlő játék feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.
 
Az MLSZ fellebbezését követően az UEFA az enyhítés mellett döntött, és pont ugyanolyan büntetéssel sújtotta Magyarországot, mint az angolokat.
 
Forrás: hirado.hu
(2021.12.03.)