Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A szlovákok legyőzésével csoportelső a magyar válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott csoportelsőként zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, miután 25-19-re legyőzte Szlovákiát a hatodik, utolsó fordulóban, Győrben.
 
Az már csütörtökön eldőlt, hogy a magyarok kijutnak a tornára, a vasárnapi mérkőzés tétje a csoportelsőség biztosítása volt.
 
Eredmény, 6. (utolsó) forduló, 5. csoport:
Magyarország-Szlovákia 25-19 (16-9)
-----------------------------------
lövések/gólok: 45/25, illetve 43/19
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 5/2
kiállítások: 8, illetve 6 perc
 
Magyarország:
    ------------
Szikora - Lukács 4, Vámos 2, Háfra 2, Bordás 1, Hornyák 1, Schatzl 3, cserék: Planéta 1, Kácsor 2, Klujber 2, Helembai 1, Kuczora 5, Faluvégi 1, Pál, Tóvizi, Csapó, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
A magyar keretből Kovacsics Anikó, Bíró Blanka, Szemerey Zsófia, Janurik Kinga, Márton Gréta, Fodor Csenge és Szöllősi-Zácsik Szandra hiányzott.
 
Jó néhány hibával kezdték a meccset a házigazdák, ezért a 12. percig szoros volt az állás, 5-5 után azonban az egyre hatékonyabban játszó magyarok egy ötös gólsorozattal elléptek ellenfelüktől. A szlovákoknál a harmadik perc után csak Adriána Holejova és Martina Popovcova talált be, így csapatuk egyre nagyobb hátrányba került, a szünetben már 16-9-re vezettek a magyarok.
 
A második félidőt is rosszul kezdte a hazai csapat, és mivel egyetlen gólt sem lőtt, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a 36. percben időt kért. Több mint tíz perc után született meg az első magyar találat, ezt követően némileg pontosabbá vált a játék, bár leginkább a védekezés működött jól mindkét oldalon. A házigazdák a tízgólos előnyért támadhattak, ám ellenfelük egy 5-1-es sorozattal felzárkózott, így végül "csak" hat találattal győzött a magyar válogatott, amely húsz lövést hibázott a hatvan perc során.
 
Kuczora Csenge öt góllal, Szikora Melinda 46 százalékos védési hatékonysággal (28/13) járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Popovcova, Holejova és Erika Rajnohova is négy találattal zárt.
 
A két csapat 23. egymás elleni mérkőzésén egy vereség és három döntetlen mellett a 19. magyar siker született.
A november 4. és 20. között sorra kerülő szlovén, északmacedón, montenegrói közös rendezésű kontinenstorna csoportsorsolását csütörtökön tartják Ljubljanában. A magyarok biztosan a szlovén fővárosban, az A csoportban szerepelnek majd.
 
A kontinenstornán 16 csapat vesz részt, az észak-macedóniai mérkőzéseket Szkopjéban, a montenegrói találkozókat Podgoricában, a szlovéniai meccseket Ljubljana mellett Celjében játsszák.
 
Ez lesz a 15. női Európa-bajnokság. A magyar válogatott minden alkalommal ott volt a mezőnyben, legjobb eredménye a 2000-es aranyérem, a legrosszabb pedig a 2016-os 12. helyezés.
 
 később:
Spanyolország-Portugália 19.00
 
A selejtezőcsoport állása:
1. Magyarország 10 pont/6 mérkőzés, 2. Spanyolország 8/5, 3. Portugália 4/5, 4. Szlovákia 0/6
 
MTI-hír
(2022.04.24.)

 
Kuczora Csenge (b) a női kézilabda Európa-bajnoki selejtező 5. csoportjának utolsó fordulójában játszott Magyarország-Szlovákia mérkőzésen a győri Audi Arénában 2022. április 24-én. MTI/Krizsán Csaba