Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Június 17-én kezdetét veszi a budapesti rendezésű úszó-világbajnokság

Pénteken, június 17-én a nulladik nappal kezdetét veszi a magyarországi rendezésű 19. FINA úszó-világbajnokság. Eredetileg a 2022-es vb Japánban került volna megrendezésre, azonban ez év januárjában a fukuokai városvezetés bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tudják elvállalni a kontinensviadal lebonyolítását. Ezután a Nemzetközi Úszó Szövetség rendkívüli úszó-világbajnokság szervezésébe kezdett, aminek a házigazdája Budapest lett.

 
Az eseménynek Budapest mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont. Az úszóversenyek és a műugrás a Duna Arénában, a szinkronúszás a Széchy Tamás Uszodában, a nyílt vízi úszás a Lupa-tóban, a vízilabda-mérkőzések pedig Budapesten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, valamint Debrecenben, Sopronban és Szegeden kerülnek megrendezésre. A vízilabdatorna magyar érdekeltségű csoportmeccsei, valamint az egyenes kieséses szakasz a Margit-szigeten zajlik majd, a többi csoport a már említett vidéki városokban fogja összemérni tudását.
 
„1991 óta ez lesz az első FINA-világbajnokság, amelyen nem lesznek ideiglenes medencék, ez lényeges költségcsökkentő tényező, továbbá van egy másik pozitív üzenete is, amikor a fenntarthatóság, a víz felhasználása minden eddiginél fontosabb szempontnak számít” – jegyezte meg Wladár Sándor, a MÚSZ és a szervezőbizottság elnöke.
 
Az úszás és a szinkronúszás versenyszámai június 18-tól 25-ig kerülnek lebonyolításra. Az úszóversenyek selejtezői és középdöntői a délelőtti órákban lesznek megtartva, míg a döntők minden nap 18 órától kezdődnek majd a Duna Arénában. Magyarországot 33 úszó (+7 nyílt vízi úszó) fogja képviselni a tornán.
 
A múltat figyelembe véve a dél-koreai 2019-es úszó-világbajnokságot kimagasló eredménnyel zárták úszóink. Magyarország az öt megszerzett aranyérmével az éremtáblázaton az előkelő 5. helyet szerezte meg. Milák Kristóf és Kapás Boglárka 200 méteres pillangóúszáson (az előbbi világrekorddal), Hosszú Katinka 200 és 400 méter vegyesúszáson és Rasovszky Kristóf az 5 km-es nyílt vízi úszáson állt fel a dobogó legfelső fokára.
 
Azonban ezután jött a koronavírus-járvány, ami egyebek mellett az úszóinkra is kedvezőtlen hatással volt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 2021-re halasztott 2020-as tokiói olimpián jóval szerényebb volt a medencés úszóink éremhozama. Hiszen „csak” Milák Kristóf aranyának és ezüstjének örülhettünk, ugyanakkor a három negyedik helyünk bizakodásra adhat okot.
 
 Visszatérve a jelenbe, az előzetes esélylatolgatásokat tekintve 3-4 érmet várhatunk az úszóinktól.
Természetesen ez sok mindentől függ, de nem szabad magasra tenni azt a bizonyos lécet, annak ellenére sem, hogy egy otthon megrendezett világbajnokság extra előnyt jelenthet az úszóinknak.
 
(Felvidék.ma,Kiss Márton írása nyomán, 2022.06.16.)