Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A Gazprom leckéje a németeknek, így járnak a szankciókkal

Oroszország az Északi Áramlaton keresztül Németországnak szállított földgáz mennyiségét 40 százalékkal csökkenti - közölte a Gazprom. Ennek oka, hogy a cég egy fontos berendezése Kanadában ragadt.

Oroszország EU-nagykövete, Vlagyimir Csizsov csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az Északi Áramlat gázkompresszoregységeinek javítási problémái az unióba irányuló földgázszállítások teljes leállásához vezethetnek a vezetéken keresztül.
 
Egy ilyen forgatókönyv “katasztrófa lenne Németország számára”, amely nagymértékben függ a vezetéken keresztül történő gázszállításoktól – mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF).
 
A héten nagyjából 60%-kal csökkent a Balti-tengeren keresztül Németországba irányuló gázszállítás az Északi Áramlat gázvezetéken, miután a Siemens az oroszellenes szankciók miatt nem küldte vissza a Kanadában javított turbinákat.
 
A GÁZSZÁLLÍTÁS A VEZETÉKEN KERESZTÜL NAPI 167 MILLIÓ KÖBMÉTERRŐL MINDÖSSZE 67 MILLIÓ KÖBMÉTERRE CSÖKKENT.
 
Az orosz állami cég tweetben közölte, hogy a német Siemens Energy nem adott vissza egy gázkompresszort „a megfelelő időben”, miután a szerkezetet javításra küldték. Ennek eredményeként – írja a cég – csak 100 millió köbméter földgázt tud naponta szállítani az Északi Áramlaton keresztül a korábbi napi 167 millió köbméter helyett.
 
Az Északi Áramlaton keresztül Oroszország mások mellett Németországot látja el földgázzal. A vezeték éves szállítási kapacitása 55 milliárd köbméter.
 
A Kanada által életbe léptetett szankciók miatt a Siemens Energy számára jelenleg lehetetlen a gázturbinákat a megrendelő felé leszállítani – közölte a Siemens Energy a Reutersszel. A helyzetről tájékoztattuk a kanadai és a német kormányt, és dolgozunk a megfelelő megoldáson – tették hozzá.
 
Európa legnagyobb gazdasága, a német erősen függ az orosz földgáztól. Jelenleg földgázellátásának 35 százalékát Oroszországtól szerzi be, és csak 2024-re lesz képes változtatni a helyzeten – közölte a német gazdasági miniszter még március végén.
 
Miután a Gazprom először megpendítette, hogy visszavágja az Északi Áramlat ellátását, a miniszter válaszában leszögezte, hogy az ország földgázellátása így is „garantált” és „változatlan”.
 
A Gazprom bejelentése után az európai földgázárak 20 százalékkal megemelkedtek.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.06.16.)