Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Sírhelyeket gyaláztak meg a migránsok a délvidéki Rábé temetőjében

Kereszteket döntöttek ki és törtek össze. A helyieket felháborította az eset. A rábéi Ágoston Ilona szerencsés volt; megboldogult férjének sírját megkímélték a vandálok. Az idős hölgy szerint a migránsokkal sok gond van a délvidéki faluban.

Ágoston Ilona, Rábé: "A falu végén lakok, ott mindig vannak migránsok. Bejöttek az udvarba és a tojást összeszedte és kiugrott a kertbe vele. De a diót is elvitték. Nagyon félek. Egyedül lakok, a tata meghalt, a gyerekeim pedig Majdányon és Oroszlámoson dolgoznak én meg magam a falu végén. Nehéz az élet, de itt kell élnem, mert itt vagyok."
 
A rábéi temetőben 8 sírhelyet gyaláztak meg. A helyiek szerint ellehetetlenül az élet a településen tanyázó migránsok miatt.
 
Mihók Kucora Alex, Majdány-Rábé HK tanácselnöke: "A legnagyobb problémánk az velük, hogy a köznyugalmat megzavarják, a lakatlan házakba bemennek éjszakázni. Egyszerűen kezdik ellehetetleníteni az itteni életet."
 
A rábéi temetőbe többek között Pásztor István is kilátogatott. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, hogy amint megtudta, hogy mi történt az észak-bánáti faluban, azonnal értesítette Aleksandar Vulin szerb belügyminisztert.
 
"A Vajdasági Magyar Szövetség eddig is és ezután is, és én személy szerint is, különösen azért is, mert érintettségem is van ebben a két faluban, a rábéi temetőben is, mert az őseim egyike, másika itt van eltemetve, folyamatosan beszélünk erről. Felelősségteljesen, nem cirkuszolva, nem feszültséget teremtve, de folyamatosan beszélünk erről és folyamatosan fogunk beszélni. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy erre a jelenségre ráirányítsuk a figyelmet, hogy a döntéshozók észbe kapjanak, hogy fontosabb a saját polgáraink biztonsága, mint az a kép, amit valakik Nyugat-Európában mirólunk kialakítanak a segítség vonatkozásában."
 
A rábéi temetőben történt kegyeletsértést Radovan Uverić, Törökkanizsa község elnöke is elítélte.
 
"Bízok benne, hogy a rendőrség mielőbb előkeríti az elkövetőt. Olyan információkkal rendelkezünk, én mint a község elnöke, hogy migránsokról van szó. Ahogy mindenki tudja Majdányon, Rábén, Gyálán és Szerbkeresztúron, a határ-menti településeken évek óta sok a migráns, de eddig ilyen incidens nem történt."
 
Majdány és Rábé környékén jelenleg is sok migráns tartózkodik. Folyamatosan próbálnak átszökni az Európai Unió területére.
 
A szerb-magyar határon lévő kerítés a hármashatárkőig húzódik, ezért a Majdányon és Rábén tanyázó migránsok többsége abban bízik, hogy valahogy át tud szökni Romániába majd onnan Magyarországra.
 
Forrás: pannonrtv.com
(2022.06.16.)